Jak vznikají obří rajčata

19.6.2008

Velká rajčata, která jsou teď k mání v supermarketech zejména v USA, jsou až tisíckrát těžší naž původní divoká varianta. Biologové na Cornellově univeritě v Ithace ve státě New York nyní identifikovali genetický determinant velikosti, který zvyšuje počet samičích reprodukčních orgánů v květu rajčete, a tím i počet oddílů v plodu. Jde o záležitost 6000–8000 bází dlouhou uloženou v genu zvaném fas. Vklad determinantu do fas zřejmě nastal mutací během pěstování rajčete, protože se nevyskytoval ani v jedné ze 30 linií divokých rajčat Solanum lycopersicum, z nichž užitková rajčata, nyní Lycopersicon esculentum, vznikla.

Pavel 19.6.2008: Prosím, nešlo by do článku dodat nějaké absolutní číslo? Jak jsou ta rajčata velká? Jako meloun? Nevím, jak velké byly plody divokých rajčat, ale pokud si vezmu, že možná podobné jako u brambor, tak ta tisíckrát větší rajčata musela mít několik kilogramů. A v amerických supermarketech každý den nenakupuji, aby se mohl podívat. Děkuji.

Prof.Dr.Arnošt Kotyk 19.6.2008: Původní divoká rajčata jsou o něco větší než šípky, takže i tisíckrát těžší supermarketové rajče váží okolo půl kg.

Odeslat komentář k článku "Jak vznikají obří rajčata "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak vznikají obří rajčata " e-mailem

Diskuse/Aktualizace