Jak vzniká tanec svatého Víta

12.8.2009
Citace:
R.R.Handley et al., Brain urea increase is an early Huntington’s disease pathogenic event observed in a prodromal transgenic sheep model and HD cases, PNAS December 26, 2017 vol. 114, no. E11293–E11302, doi: 10.1073/pnas.1711243115
Zdroj

Týmu prof. Solomona H. Snydera z Johns Hopkins University odhalil další faktor působící při vzniku Huntingtonovi choroby (akademon.cz 21.8.2008). Abnormální bílkovina huntingtin vzniká ve všech tělních buňkách, způsobuje však pouze odumírání nervových buněk v oblastech mozku souvisejících s motorikou. Snyderův tým zjistil, že v těchto oblastech se vyskytuje peptid zvaný Rhes, který umožňuje škodlivé působení huntingtinu.

27.12.2017: Chemická struktura močoviny.Příčina Huntingtonovy choroby je možná mnohem prostší. Jde o dědičné onemocnění, které se kromě jiného projevuje úbytkem koordinace a abnormálními pohyby. Je možné, že ji způsobuje otrava mozku nadbytkem močoviny (angl. urea) NH2C=ONH2 (struktura viz obr.). V podobě močoviny se organismus savců zbavuje nadbytečného dusíku, který je jako amoniak velmi jedovatý. Močovina by mohla buňkám škodit až ve vyšší koncentraci. Podle MUDr.Martina Hřebíčka, PhD. z Ústavu dědičných metabolických poruch byla zvýšená koncentrace močoviny u postižených Huntingtonovou chorobou pozorována již před dobrými deseti lety, nikoliv však v jejích časných fázích, jako v tomto případě. Každopádně jde o zajímavou informaci.

 
Odeslat komentář k článku "Jak vzniká tanec svatého Víta "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak vzniká tanec svatého Víta " e-mailem

Diskuse/Aktualizace