Jak přečíst myšlenku

22.5.2018
Citace:
M.A.Just et al., Machine learning of neural representations of suicide and emotion concepts identifies suicidal youth, Nature Human Behaviour, volume 1, pages 911–919 (2017), doi:10.1038/s41562-017-0234-y
Zdroj
Vlevo zobrazení  mozku  člověka se sebevražednými sklony, vpravo mozek zdravý, pořízeno metodou funkční magnetické rezonance (M.A.Just et al., Machine learning of neural representations of suicide and emotion concepts identifies suicidal youth, Nature Human Behaviour, volume 1, pages 911–919 (2017), doi:10.1038/s41562-017-0234-y).

Kombinace zobrazování mozku pomocí jaderné magnetické rezonance a umělé inteligence možná zachrání životy sebevrahům. Jednoduchým experimentem lze vytipovat lidi se sebevražednými tendencemi. Funkční magnetická rezonance je moderní neinvazivní metoda umožňující sledovat odezvu mozku na vnější i vnitřní podněty. Je založena na magnetických vlastnostech atomových jader. Vychází z jednoduchého předpokladu, že zaměstnané oblasti mozku budou více prokrvené, takže jejich chemické složení je nepatrně odlišné od neaktivních částí. Detailní informace o fungování mozku magnetická rezonance nepřináší, říká nám pouze kde, nikoliv jak.

Psychiatři sledovali odezvu mozku v reakci na sedm výrazů: smrt, krutost, potíž, bezstarostný, dobrý a chvála. Pokus proběhl v angličtině ve Spojených státech, takže skutečně použité termíny zněly death, cruelty, trouble, carefree, good a praise. Umělá inteligence ze 17 lidí se sebevražednými sklony, který předem odhalila pozorování psychiatrů, rozpoznala 16. Z kontrolní skupiny o stejném počtu bezproblémových osob byl nesprávně označen pouze jediný člověk.

„Testy s více subjekty nyní přesněji určí použitelnost a spolehlivost metody předpovědi sebevražedných tendencí. V budoucnu by mohlo jít o způsob, jak odhalit změněné a často zkreslené myšlení, které tak často charakterizuje lidi se sebevražednými myšlenkami,“ uvádí spoluautor výzkumu David Brent ze School of Medicine (lékařské fakulty) University of Pittsburgh. Na obrázku vlevo pořízeném funkční magnetickou rezonancí vidíme rozdíly ve fungování mozku člověka se sebevražednými sklony a vpravo mozku zdravého (M.A.Just et al., Machine learning of neural representations of suicide and emotion concepts identifies suicidal youth, Nature Human Behaviour, volume 1, pages 911–919 (2017), doi:10.1038/s41562-017-0234-y).

Magnetická rezonance je úžasná metoda, která zachránila zdraví i život mnoha lidem. Díky ní získáme informace o měkkých tkáních, které na rentgenovém snímku příliš jasně nerozeznáme. Nicméně údaje o reakci našich mozků na různé stimuly znamená průlom do našeho největšího soukromí, do nitra našich hlav. Těžko čekat, že nebudou zneužity k manipulaci s námi:

akademon.cz 12.4.2016: Mozek a LSD

akademon.cz 2.11.2015: Reklamní Pandořina skřínka

akademon.cz 16.10.2011: Předpovídání budoucnosti

 
Odeslat komentář k článku "Jak přečíst myšlenku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak přečíst myšlenku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace