Jak odpočívají býložravci?

12.5.2019
Citace:
E.Pucora et al., Resting postures in terrestrial mammalian herbivores , Journal of Mammalogy, Volume 100, Issue 2, 24 April 2019, Pages 552–563, https://doi.org/10.1093/jmammal/gyz044
Zdroj
Mezi přežvýkavce patří i antilopy skákavé (Antidorcas marsupilis) na snímku Vaclava Ourednika, Namibie 2016.

Při spánku či odpočinku zaujímají býložravci polohu odpovídající velikosti. Čím blíže mají k zemi, tím více upřednostňují polohu na břiše. Větší zvířata s delšíma nohama spočinou raději na boku. Koně při spánku ve stoje zpevňují pomocí čéšky zadní nohu, takže mohou uvolnit svaly. Na zádech spí jedině klokani rodu Macropus. Stárnoucí sloni kvůli své velikosti špatně vstávají, proto si raději lehnou na svah nebo pohoví jen tak někde opření. „Proto je důležité, aby sloni měli v zoo hromady písku. Pokud mohou ulehnout šikmo, i stará zvířata se mnohem snadněji znovu vztyčí,“ vysvětluje spoluautor výzkumu Christian Schiffmann z Curyšské univerzity.

Výjimku představují přežvýkavci, kteří bez ohledu na velikosti odpočívají na břiše. Z obsahu bachoru se část k přežvýkání vyděluje pomocí gravitace, takže poloha na boku by způsobovala špatné trávení.

 
Odeslat komentář k článku "Jak odpočívají býložravci? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak odpočívají býložravci? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace