Jak na kocovinu?

4.8.2015
Přeměna ethanolu (nahoře) na acetaldehyd (uprostřed) a kyselinu octovou (dole) prostřednictvím příslušných enzymů.

Podle prof. Manny Noakes a jejích kolegů z CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), přední australské výzkumné organizace, pomůže obyčejná hruška. Látky v ní obsažené stimulují dva enzymy klíčové při zpracování alkoholu: alkoholdehydrogenázu a aldehyddehydrogenázu. Ty přemění ethanol na neškodný ocet (kyselinu octovou). Průběh reakce od ethanolu (nahoře) přes acetaldehyd (uprostřed) až po kyselinu octovou (dole) znázorňuje obrázek. Přesný mechanismus působení hrušek doposud znám není a celý výzkum je v počáteční fázi. Jako nejúčinnější se jeví hrušky původem z Koreje, takže možná bychom v našich obchodech měli sáhnout po asijské hrušce, plodu hrušně písečné (Pyrus pyrifolia), jež se tu prodává pod jménem naši. U nás roste hrušeň obecná (Pyrus communis). Nicméně už teď je jasné, že pokud chcete využít jejich blahodárný potenciál, musíte je pozřít před tím, než se napijeme. Jedna by měla stačit. Vaše zkušenosti rád zveřejním a samozřejmě to vyzkouším také!

15.10.2015: Podle studie Jorise Verstera a jeho kolegů z Utrechtské univerzity je spolehlivý prostředek proti kocovině toliko jediný - nepít. Svůj průzkum provedli mezi stovkami nizozemských a kanadských studentů.

 
Odeslat komentář k článku "Jak na kocovinu? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak na kocovinu? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace