Jaderná fúze se blíží?

5.4.2008
Tokamak v pražském Ústavu fyziky plazmatu

V rámci společného projektu MIT a Columbia University probíhá testování fúzního reaktoru LDX. Jde o obměnu nejrozšířenějšího fuzního reaktoru tokamak, který udržuje stabilní plazmu v toroidální komoře pomocí soustavy magnetů. Plazma, v níž dochází ke slučování jader lehkých atomů za uvolnění energie (termojaderná fúze), dosahuje teploty až 50 milionů stupňů. Reaktor LDX využívá jednodušší konstrukce magnetů, kdy jeden nadnáší druhý.

Udržování plazmatu ve stavu, kdy v něm může probíhat termojaderné fúze je energeticky velmi náročné, proto dosavadní reaktory více energie spotřebují než vyprodukují. Předpokládá se, že klíčem k řešení tohoto problému je velikost zařízení. Větší reaktor by na své fungování měl spotřebovat relativně méně energie. Připravovaný tokamak ITER o vnějším průměru 20 m a výšce 15 m by již měl mít kladnou energetickou bilanci.

V letošním roce by měl vyprodukovat svou první plazmu fúzní reaktor tokamak COMPASS, který nám darovala Velká Britanie. V současné době se připravuje jeho spuštění v Ústavu fyziky plazmatu v areálu AV ČR Mazanka v Praze 8.

 
Odeslat komentář k článku "Jaderná fúze se blíží? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jaderná fúze se blíží? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace