Hvězda bledne

3.1.2020
Citace:
E.F.Guinan et al., The Fainting of the Nearby Red Supergiant Betelgeuse, ATel #13341; 2019 - https://apod.nasa.gov/apod/ap200101.html
Zdroj
Souhvězdí Orion při pohledu astronomickým dalekohledem odhalí okem neviditelné podrobnosti. Betelgeuze je jasná oranžová hvězda vlevo nahoře, foto Rogelio Bernal Andreo [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Hvězda Betelgeuze (angl. Betelgeuse) v souhvězdí Orion slábne a je velmi pravděpodobné, že během tisíce let vybuchne jako supernova, jak se to červeným veleobrům stává. Její jasnost nyní klesá velmi blízko k fotometricky nejnižším naměřeným hodnotám v letech 1926/27. Během uplynulých pěti měsíců klesla na polovinu. Betelgeuze je polopravidelná proměnná hvězda, jejíž svítivost kolísá podle několika period. Nejvýraznější je 420 +/- 15 dní. Existuje i delší trvající 5 - 6 let a kratší 100 - 180 dní, které způsobují menší změny jasu. Současný pokles jasnosti způsobuje současné minimum všech period.

Umělecká rekonstrukce pravděpodobného aktuálního vzhledu červeného veleobra Betelgeuze. Na měřítku vlevo vidíme vzdálenosti ve Sluneční soustavě. Dosahovala by téměř až k dráze Jupitera, Země by byla blíže středu hvězdy než povrchu, výtrysky plynů by dolétly za dráhu Neptuna, obr. ESO/L. Calcada.Přestože Betelgeuze není ani při svém maximálním jasu nejjasnější hvězdou souhvězdí Orionu, astronomové ji označují alfa Orionis. Alfa spolu se jménem souhvězdí ve druhém pádě je označení pro nejjasnější hvězdu souhvězdí, beta pro druhou nejjasnější, gama pro třetí, atd., atd. V souhvězdí Orionu je nejjasnější hvězdou Rigel, astronomicky beta Orionis. Betelgeuze patří mezi červené veleobry s průměrem několiksetkrát větším než Slunce a relativně nízkou povrchovou teplotou kolem 3.000 K, kteří vznikají po spálení veškerého vodíku uvnitř hvězdy. V jádrech probíhají reakce jader těžkých prvků až po železo, což je nejstabilnější atomové jádro vůbec. Veleobři zanikají výbuchem jako supernovy nebo hypernovy.

Franta Flinta 6.1.2020: A neohrozí nás ten výbuch?

Pavel 7.1.2020: Betelgeuze je asi 700 světelných let daleko. Aby výbuch supernovy ohrozil život na Zemi, musela by být blíže než asi 10 až 50 světelných let (podle různých teorií). Takže pokud nebudeme mít smůlu, že nás zasáhne nějaký úzce směrovaný výtrysk hmoty (který podle některých teorií při výbuchu supernovy vzniknout může a podle jiných nikolivěk), tak asi uvidíme jen pěkné divadlo (tedy spíše naši potomci).

Lubomír Vrána 8.1.2019: Možná, že naši planetu v daleké budoucnosti ohrozí Sirius B. Pokud se Sirius A změní v červeného obra a B mu začne krást hmotu, pak by tento bílý trpaslík mohl překročit Chandrasekharovu mez a stát se supernovou. Docela by mě zajímalo, jestli a za jak dlouhou dobu k tomu dojde a jak bude naše soustava do Siriů v té době vzdálená.

Takto bude vypadat souhvězdí Orion při pohledu ze Země, až Betelgeuze vybuchne jako supernova, obr. HeNRyKus [GPL (http://www.gnu.org/licenses/gpl.html)].9.1.2020: Sirius leží ve vzdálenosti 8,6 světelných let od Sluneční soustavy, tedy dost blízko na to, aby nás případná supernova pořádně sežehla. Na obrázku vidíme souhvězdí Orion při pohledu ze Země v případě výbuchu Betelgeuze, což je náš nejbližší červený veleobr.

Erika 2.4.2020: Je-li ta hvězda 700 světelných let daleko, tak k nám její světlo letí 700 let. K výbuchu mohlo dojít před kupou let!

testament 4.4.2020: Jestli se do té doby (než Sirius vybuchne) naučíme ovládat Higgsův boson, o což se pokoušíme už dnes, budeme mít antigravitační rakety, a postavíme mezi námi a Siriusem z nějaké hmoty -štít.

 
Odeslat komentář k článku "Hvězda bledne "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hvězda bledne " e-mailem

Diskuse/Aktualizace