Houba potlačí malárii

13.6.2019
Citace:
B. Lovett el al., Transgenic Metarhizium rapidly kills mosquitoes in a malaria-endemic region of Burkina Faso, Science 2019; 364 (6443): 894-897, doi 1126/science.aaw8737 - Herren, J.K., Mbaisi, L., Mararo, E. et al. A microsporidian impairs Plasmodium falciparum transmission in Anopheles arabiensis mosquitoes. Nat Commun 11, 2187 (2020), https://doi.org/10.1038/s41467-020-16121-y
Zdroj
Komárosféra (angl.MosquitoSphere), stan z moskytiéry v Burkině Faso, kde probíhaly pokusy s hubením komárů Anopheles pomocí geneticky modifikované houby Metarhizium pingshaense. Vnitřek napodoboval vesnické osídlení, foto  Etienne Bilgo.

Geneticky modifikovaná houba Metarhizium pingshaense spolehlivě zabíjí komáry rodu Anopheles šířící malárii. V pokusném uzavřeném prostředí simulované vesnice v Burkině Faso v západní Africe zahubila přes 99 % komárů. Ke kontrole škůdců lidé po celá staletí využívají rod hub Metarhizium, který v přírodě infikuje a hubí hmyz:

akademon.cz 17.1.2018: Destruktivní dezinfekce

akademon.cz 1.7.2012: Houby získávají rostlinám dusík

Snímek samičky komára Anopheles napadené a zahubené geneticky modifikovanou houbou M. pingshaense, která byla též upravena, aby produkovala zeleně fluoreskují bílkovinu,  foto Brian Lovett.Vědci geneticky modifikovali druh Metarhizium pingshaense, který se přirozeně specializuje na komáry. Jednak ho naučili produkovat pro hmyz specifický toxin australského pavouka Hadronyche versuta (angl. Blue Mountains funnel-web spider), který americká EPA již dříve schválila jako insekticid přímo použitelný k ochraně úrody. Druhak vpravili do houby modifikovaný její přirozený přepínač, který spouští tvorbu ochranné skořápky jako ochrany před imunitním systémem, pokud houba roste uvnitř komářího těla. Jde o energeticky náročný proces, který houba spustí, jen když je třeba. Modifikovaný přepínač spustí tvorbu zmíněné toxinu pouze, pokud je houba v kontaktu s komáří hemolymfou (univerzální tělní tekutina hmyzu).

„Tato houba je velmi vybíravá. Z chemický signálů rozpozná, kde právě je. Když houba pozná, že je na komárovi, proniká jeho kutikulou a vroste dovnitř. Žádnému jinému druhu hmyzu problémy nedělá, takže pro užitečné druhy jako včely to je bezpečné,“ upřesňuje šéf výzkumného týmu prof.Raymond J. St. Leger z University of Maryland. Dalším krokem bude testování ve skutečné místní vesnici v Burkině Faso, k čemuž je třeba splnit řadu regulací.

Malárie stále patří mezi tři nejvážnější choroby světa, spolu s tuberkulózou a HIV. Podle údajů Světové zdravotnické organizaci na ni umírá ročně 400.000 lidí, naprostá většina v Africe. Původcem onemocnění jsou prvoci rodu Plasmodium, které přenáší na člověka a další živočichy komáři rodu Anopheles. Léčba a očkování je obtížné, protože buňky prvoků jsou buňkám živočichů mnohem podobnější než bakterie, takže obdoba antibiotik neexistuje.

Komár Anopheles gambiae noří sosáček do kůže.  Komáry rodu Anopheles (anofeles) poznáme od u nás nejznámějšího rodu Culex podle toho, že při sání mají zadeček výše než hlavu. U rodu Culex je to naopak, foto  James D. Gathany/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AnophelesGambiaemosquito.jpg .29.5.2020: Houby mohou proti moskytům pomoci i bez genetické manipulace. Ze zatím neznámých důvodů komára nakaženého Microsporidii MB (hmyzomorka) nenapadnou prvoci rodu Plasmodium (zimnička), původci malárie. Tato hmyzomorka byla původně nalezena ve střevech a vaječnících komára Anopheles arabiensis v Keni. Experimenty ukázaly, že stejně působí na druh komára Anopheles gambiae, který je hlavním přenašečem malárie.

 
Odeslat komentář k článku "Houba potlačí malárii "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Houba potlačí malárii " e-mailem

Diskuse/Aktualizace