Hadice vidí kůží

18.2.2018
Citace:
L. Sumner-Rooney et al., Whole-body photoreceptor networks are independent of ‘lenses’ in brittle stars, 31 January 2018, Volume 285, issue 1871
Zdroj
Hadice Ophiocoma echinata  na mořském dně v lokalitě Bahía de la Chiva na Portoriku (Jaro Nemcok, http://nemcok.sk/?pic=17559, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

Hadice (třída Ophiocoma, angl. brittle stars) jsou mořští živočichové podobní mnohem známějším a hezčím hvězdicím (třída Asteroidea). Společně patří do kmene ostnokožců (Echinodermata, angl.Echinoderms) a obývají stejné prostředí. Hvězdice Ophiocoma wendtii, Ophiocoma echinata (angl. Blunt-spined brittle star) a Ophiocoma pumila doslova vidí kůží. Mezi kožními buňkami našli biologové mnoho fotoreceptorů, jaké máme jen v očích. „Velmi nás překvapilo, že jsme naši takové množství fotoreceptorů po celém povrchu těchto tvorů“ uvádí členka výzkumného týmu Lauren Sumner-Rooneyz Oxford University Museum of Natural History.

Polohu fotoreceptorů určili výzkumníci pomocí fluorescenčně značených protilátek a mikroskopů. Je pravděpodobné, že i další hadice vidí stejně. Na obrázku vidíme hadici Ophiocoma echinata na mořském dně v lokalitě Bahía de la Chiva na Portoriku (Jaro Nemcok, http://nemcok.sk/?pic=17559, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Hadice vidí kůží "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hadice vidí kůží " e-mailem

Diskuse/Aktualizace