Grafen pro mikroskopii

23.3.2011
Struktura grafenu

Vikas Berry z Kansas State University vyvinul metodu přípravy vzorků pro elektronovou mikroskopii pomocí grafenových plátků. Aby dopadající elektrony nezůstávaly na místě a svým polem nezkreslovaly vznikající obraz, je třeba je odvádět. Proto se vzorky pro elektronovou mikroskopii pokrývají velmi tenkou, vodivou vrstvou kovu. Grafen poslouží stejně a navíc lze jeho vrstvy vytvářet z roztoku. Při zkoumání živých buněk lze vzorky pro mikroskopování připravit v mnohem přirozenějším prostředí než vakuové komory pro napařování kovů.

akademon.cz 4.4.2011 – termoelektrický grafen: Týmy profesorů Williama Kinga a Erica Popa z University of Illinois zjistily, že oblast kontaktu grafenu s kovem vykazuje termoelektrický efekt. Jde o velmi významný objev. Znamená to, že bude možné zkonstruovat greenové elektronické součástky tak, aby se ochlazovaly samy.

akademon.cz 15.4.2012: Grafen umožňuje elektronovou mikroskopii i u kapalných vzorků. Jungwon Park z University of California v Berkeley se svými kolegy z Lawrence Berkeley National Laboratory a Korejského ústavu pokročilých vědecko-technologických studí (KAIST) v Jižní Koreji sledovali elektronovým mikroskopem krystalizaci platiny v kapičce roztoku překryté grafenovou folií.

 
Odeslat komentář k článku "Grafen pro mikroskopii "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Grafen pro mikroskopii " e-mailem

Diskuse/Aktualizace