Google vyzývá všechny, kdo chtějí pomoci

16.10.2008

Projekt 10^100 hledá nápady, které změní svět k lepšímu.

Uplynulých deset let Googlu potvrdilo, že skvělé nápady mohou přijít odkudkoli. I proto Google na oslavu svých desátých narozenin vyhlašuje Projekt 10^100 (čti deset na stou), tj. soutěž, do níž může přihlásit svůj originální nápad kdokoli. Kritériem pro výběr pěti vítězných návrhů, na jejichž realizaci Google vyhradil 10 milionů amerických dolarů, bude to, kolika lidem nápad pomůže.

Google vyzývá všechny uživatele, aby poslali své originální nápady, jak zlepšit život lidí na planetě. Může jít o nápady malé i velké, nápady vycházející z použití technologií, anebo nápady neuvěřitelně prosté. Důležité je jediné: tyto nápady musejí mít konkrétní dopad. Ze zaslaných návrhů Google vybere 100 nejlepších, načež osloví své uživatele a požádá je, aby hlasovali o návrzích, které má finančně podpořit. Na základě hlasování bude vybráno 20 nápadů, z nichž vybere odborná porota pět, jimž se dostane finanční podpory.

Záměrem Google bylo zprostředkovat myšlenky pocházející ze všech stran, protože je spousta úžasných nápadů, které potřebují podpořit a financovat. To potvrzují i konkrétní již zrealizované nápady: prohlížeč Google Chrome nebo Zprávy Google. Prohlížeč Google Chrome byl vyvinut na popud inženýrů, kteří si uvědomili, že je třeba zcela nového prohlížeče schopného plnohodnotné práce s bohatými webovými aplikacemi. Zprávy Google News zase vznikly 11. září, když si jeden z inženýrů postěžoval, že nedokáže shromáždit zpravodajské zdroje z celého světa na jednom místě.

Googlu je deset let a chce kulaté výročí oslavit tím, že podpoří pomoc lidem po celém světě. Více informací najdete na www.project10tothe100.com

Příklady nápadů, které už životy lidí změnily

Chcete vědět, co nám přijde jako dobrý nápad? Třeba když tým sestávající z pouhých dvou lidí přijde s řešením, které pomůže milionům lidí přenášejících na hlavě těžká, patnáctilitrová vědra s vodou na dlouhé vzdálenosti – to je Hippo Water Roller (www.hipporoller.org), relativně levný sud, který pojme přes 90 litrů vody a lze ho pohodlně kutálet po zemi. First Mile Solutions (www.firstmilesolutions.com) zase přináší jednoduchý, leč účinný způsob, jak připojit izolované obce v rozvojových zemích k internetu. Jedním z plánů je to, že se uživatelé přes Wi-Fi zařízení budou připojovat k autobusům veřejné dopravy a ty budou zajišťovat spojení s internetem. Společnost Google ráda a nadšeně podpoří projekty, které budou mít podobně hmatatelný dopad.

akademon.cz 16.10.2008: Podle zatím neauditovaných výsledků dosáhla společnost Gogole za rok 2007 čistého zisku 4.203.720.000 USD. Je hezké, že 0,238% z nich věnuje na tak zajímavý účel.

Odeslat komentář k článku "Google vyzývá všechny, kdo chtějí pomoci "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Google vyzývá všechny, kdo chtějí pomoci " e-mailem

Diskuse/Aktualizace