GMO proti Zika viru

21.3.2016
Řez virovou částicí Zika viru (D.Sirohi et al., The 3.8 A resolution cryo-EM structure of Zika virus, Science  31 Mar 2016, DOI: 10.1126/science.aaf5316).

Brazilské město Piracicaba plánuje pomocí geneticky modifikovaných komárů zamezit šíření viru Zika. Ve spolupráci s britskou společností Oxitec do volné přírody vypustí transgenní samečky komára tropického Aedes aegypti kmene OX513A, jejichž potomstvo není životaschopné a zemře dříve, než dospěje. Komár tropický je hlavním přenašečem nejen Zika viru, ale i malárie, horečky dengue, žluté zimnice a dalších. Polní testy provádí Oxitec v Latinské Americe od roku 2010. Populace divokých komárů při nich lokálně poklesly na 5 - 20%. Zvídavého čtenáře jistě napadne, jak získat dostatečně velkou populaci transgenních komárů, když se nedokážou rozmnožovat. Modifikovat zárodečné buňky každého komára jednotlivě je samozřejmě neproveditelné. Genetici k tomu používají prostý trik. Genetická modifikace je provedena tak, že mají-li komáři v potravě tetracyklin, plodí normální potomstvo. Přes veškerou problematičnost tohoto postupu zatím nic lepšího nemáme. Vývoj vakcíny potrvá v nejlepším případě mnoho let. Alternativu by mohly představovat pokusy se sterilizací komárů infekcí bakterií Wolbachia, které probíhají v Číně a ve Spojených státech.

4.4.2016: Strukturu Zika viru důkladně popsal vědecký tým z Purdue University ve West Lafayette v Indianě pod vedením Richarda J. Kuhna. Řez virovou částicí vidíme na obrázku (D.Sirohi et al., The 3.8 A resolution cryo-EM structure of Zika virus, Science 31 Mar 2016, DOI: 10.1126/science.aaf5316).

 
Odeslat komentář k článku "GMO proti Zika viru "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "GMO proti Zika viru " e-mailem

Diskuse/Aktualizace