Frkačka nebo chameleon?

12.12.2019
Citace:
A.Pal et al., Elastic Energy Storage Enables Rapid and Programmable Actuation in Soft Machines, Advanced Functional Materials, 2019, https://doi.org/10.1002/adfm.201906603
Zdroj
Frkačka, zabávné pouťové zařízení, které se fouknutí prudce narovná a zatroubí a vyleká všechny kolem nenadálým pohybem a zvukem.

Frkačka, jednoduché pouťové zařízení pro obveselení, nalezla cestu do robotiky. Jak vidíme na videu, pruh elastického polymeru je v klidovém stavu stočený. Foukneme-li do něj vzduch, napřímí se. Při poklesu tlaku se znovu smotá a pevně uchopí předmět, u kterého zrovna bude. Pohyb může být tak rychlý, že napodobí způsob lovu chameleona.. I když ten brouček na videu mi oproti tvrzení autorů moc živý nepřijde, pohyb je to fakt rychlý. Chameleoni loví hmyz prudkým vystřelením jazyka, na jehož lepivý konec se nebohá kořist přilepí. Nakonec vytvořili i model masožravé rostliny mucholapky podivné (Dionaea muscipula, angl. Venus flytrap). Jak vypadá lov rostliny mucholapky ve skutečnosti, shlédneme zde.

Chameleon pardálí (Furcifer pardalis, angl.panther chameleon) dorůstá kolem 50 cm. Žije na Madagaskaru a přilehlých ostrovech, foto Anne97432 [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].„Věříme, že pokud dokážeme vyrobit roboty schopné provádět pohyby s velkou amplitudou při vysoké rychlosti, jako umí chameleoni, pak mnoho automatizovaných úkolů bude možné provádět přesněji a mnohem rychleji. Standardní roboti jsou obvykle konstruovány z tvrdých a těžkých součástí, které se kvůli setrvačnosti pohybují pomalu. Chceme překonat tento problém,“ říká člen týmu Ramses V. Martinez z Purdue University.

 
Odeslat komentář k článku "Frkačka nebo chameleon? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Frkačka nebo chameleon? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace