Enzymem na yperit

31.8.2006
Dřevoryt Josefa Váchala Otravný plyn inspirován zážitky z 1.světové války.

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně a z Vojenského technického ústavu identifikovali enzym, který rozkládá yperit, jež patří mezi chemické zbraně. V českých textem se často používá též nesprávné označení hořčičný plyn vzniklé doslovným překladem anglického pojmenování mustard gas. Za normální teploty jde o těkavou kapalinu tuhnoucí při 14,4 oC o chemickém vzorci ClCH2 CH2SCH2 CH2Cl. Při zasažení či vdechnutí velmi silně leptá tkáně. Příčinou smrti bývá zpravidla udušení v důsledku rozleptání plic. Samozřejmě, že v současné době máme k dispozici látky, které jej neutralizují. Fungují však na bázi chemické reakce, což značí, že jedna molekula činidla zlikviduje jednu molekulu yperitu. Jediná molekula enzymu, který odhalili čeští vědci, však rozloží za vhodných podmínek i miliony částic yperitu.

 
Odeslat komentář k článku "Enzymem na yperit "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Enzymem na yperit " e-mailem

Diskuse/Aktualizace