Energie ze Slunce

13.8.2011
Stavba elektrárny solární termální elektrárny Ivanpah.Turbíny a chladiče jsou umístěny u paty věže (obr. BrightSource Energy).

Kalifornská společnost BrightSource Energy staví v lokalitě Ivanpah Dry Lake v kalifornské Mohavské poušti solární elektrárnu o výkonu 392 MW. Z toho 15 MW se spotřebuje na fungování elektrárny, takže do sítě dodá 377 MW elektřiny. Pomocí zrcadel soustředí sluneční záření na kotel umístěný na vrcholu centrální věže. Vzniklá pára roztočí turbíny jako v běžné tepelné elektrárně. Výstavbu elektrárny vidíme na fotografii (obr. BrightSource Energy). Po dokončení ji budou tvořit celkem tři samostatné komplexy. První skoro dokončený je vpředu, z posledního, nejvzdálenějšího zatím vidíme pouze centrální věž s kotlem. Společnost BrightSource Energy rovněž vyvíjí technologii solární elektrárny, jejíž výkon nebude závislý na aktuální intenzitě slunečního záření. Pomocí zrcadel soustředěné sluneční záření roztaví vhodnou anorganickou sůl, která vyrobí páru k pohonu turbín. Můžeme ji též roztavenou uchovat v nádrži a využít, až Slunce zajde.

Na konferenci ASME Energy Sustainability Fuel Cell 2011 konané ve Washingtonu popsal Nico Hotz z Duke University (Durham, USA) ve svém příspěvku zajímavý systém, který vyrábí vodík, přičemž energii získává ze slunečního záření. Účinné kolektory nejprve ohřejí směs vody a metanolu až na 200 stupňů Celsia. Ta pak prochází reaktorem z měděných trubek zevnitř pokrytých oxidem hlinitým, v němž se nacházejí dva různé katalyzátory. Výsledný vodík je velmi čistý.

nuclear 6.9.2011: velmi podobné zařízení měl Paul Pantone z Utahu. Nesloužilo však k výrobě čistého vodíku, ale ke krakování jednoduchých uhlovodíků. Trubky byly měděné,stejně jako "rod" jádro, a katalyzační teplota 400 stupňů Celsia.

1.10.2013: Sluneční tepelná elektrárna Ivanpah začala dodávat proud do sítě, zatím v testovacím provozu.

 
Odeslat komentář k článku "Energie ze Slunce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Energie ze Slunce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace