Enceladus a ukryté oceány

21.8.2009
Saturnův měsíc Enceladus (foto NASA)

Již řadu let se ví o tom, že ze Saturnova měsíce Enceladus tryskají trhlinami v povrchu na jižním pólu prameny vody a úlomků ledu. Tyto částice jsou mimo jiné hlavním zdrojem materiálu Saturnova E-prstence. Převažující výklad tohoto jevu byla přítomnost podpovrchových oceánů, ale teprve nyní se podařilo týmu složenému z vědců z Německa, Velké Británie a Ruska zkoumáním obsahu sodíku v tryskající vodě (až 2 % hmotnosti) potvrdit, že erupce vznikají skutečně z kapalných rezervoárů, které jsou v kontaktu s okolními horninami. Saturnův měsíc Enceladus o průměru 250 km si můžeme prohlídnout na fotografii, kterou pořídila sonda Voyager roku 1981 (foto NASA).

12.4.2014: Měření gravitace potvrdila, že pod jižném pólem Enceladu se pod 50 km silným ledem nachází kapalný oceán, který nejspíš nepokrývá celé těleso. Gravitační měření sondy Cassini ze tří přeletů mezi dubnem 2010 a květnem 2012 vyhodnotil Luciano Iess z italské Sapienza - Universita di Roma spolu s řadou kolegů z mnoha zemí.

23.9.2015: Podle posledních výzkumů expertů z NASA oceán pokrytý silnou vrstvou ledu nakonec pokrývá celý povrch Saturnova měsíce Enceladus. Své jméno nese podle Titána Enkelada, starořecké mytologické bytosti.

Odeslat komentář k článku "Enceladus a ukryté oceány "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Enceladus a ukryté oceány " e-mailem

Diskuse/Aktualizace