Emise CO2 v USA nejnižší za posledních 20 let

21.8.2012

Emise oxidu uhličitého klesly ve Spojených státech na nejnižší úroveň za posledních dvacet let. V loňském roce se americké emise z výroby energie, pohybovaly okolo 5 miliard tun. Odpovídá to 16% celosvětových emisí z výroby energie. Oproti roku 2007 poklesly o jednu miliardu tun. Emise z výroby energie představují 98% veškerého CO2, jež unikne do atmosféry. Pro srovnání Čína emitovala roku 2011 z výroby energie 9 miliard tun oxidu uhličitého, 29% světových emisí. K poklesu nedošlo díky environmentalisty oblíbeným vládním zásahům a Kyotskému protokolu, ostatně Spojenými státy nikdy neratifikovanému. Způsobil to dostatek levného zemního plynu, který nahrazuje uhlí a jehož spalování je účinnější. Na vyprodukování stejného množství energie ho musíme spálit méně než uhlí. K poklesu ceny zemního plynu ve Spojených státech přispěla i těžba tzv. břidličného plynu v tamních nalezištích. Jde o zemní plyn, který je uzavřen v dutinkách vrstev břidlice, takže jeho těžba je obtížnější. Horninu je třeba nejprve rozrušit vodou pod tlakem. V některých státech v USA klesla cena zemního plynu pro malospotřebitele až na čtvrtinu. V roce 2010 bylo 20% celkové spotřeby zemního plynu pokrytou těžbou v tuzemských břidlicích. Předpokládá se, že do roku 2035 to bude 46%.

V této souvislosti by bylo zajímavé se více zabývat i těžbou břidličného plynu u nás. Jako vždy nejhlasitěji se projevují zelení odpůrci, pod jejichž vlivem se obyvatelé Náchodska se letos v březnu ostře postavili proti jakémukoli průzkumu kvůli pochopitelným obavám o znečištění svých spodních vod. Nicméně ve Spojených státech se takto těží již deset let a k žádnému znečištění spodních vod nedošlo. Jako je již v této zemi tradicí u skutečně důležitých problémů, vláda bezradně tápe a media se věnují povrchním senzacím. Přitom břidličný plyn by mohl zvýšit naši energetickou soběstačnost i napomoci k poklesu cen zemního plynu pro nás všechny. Překvapující je, že cudně mlčí i společnost Basgas Energia Czech, s.r.o., zájemce o případnou těžbu břidličného plynu a dcera významné australské těžařské společnosti. Ona v prvé řadě by měla zkusit přesvědčit veřejnost, že případná těžba přinese nejen rizika, ale i výhody.

Martin Přeček 22.8.2012: Dovoluji si vyjádřit nesouhlas k tvrzení, že v USA za posledních 10 let nedošlo v souvislost s těžbou břidličního plynu ke znečištění spodních vod. Vzhledem k intenzivnímu zájmu veřejnosti o problematice hlubinné těžby břidlicového plynu v USA (spuštěného dokumenty Gasland a nedávným Sky is Pink) vychází mnoho vědeckých studií sice ne přímo potvrzující, ale nicméně významně propojující vlivu těžby plynu na znečištění zdrojů pitné vody: http://www.propublica.org/documents/item/methane-contamination-of-drinking-water-accompanying-gas-well-drilling http://www.slopefarms.com/wp-content/uploads/2012/01/Bamberger_Oswald_NS22_in_press.pdf http://documents.foodandwaterwatch.org/doc/FrackingCrisisUS.pdf ("zelený" report, dost možná jednostranný, nicméně citující zdroje) Mediálně přitažlivé jsou zejména případy znečištění spodní vody methanem (zapalování vody z kohoutků), jež v některých případech mohou vést i k explozi obydlí. (např. vizte http://s3.amazonaws.com/propublica/assets/natural_gas/ohio_methane_report_080901.pdf ) Nedávná studie University of Texas dává známé případy znečištění do souvislosti nikoli s technikou vrtů samotných, ale zejména s nedůsledně kontrolovanými aktivitami na povrchu, které mají následky srovnatelné s klasickou těžbou zemního plynu. Velké obavy panují zejména ohledně dlouhodobé integity vrtů, zejména při nekvalitním zazátkování po ukončení težby: http://www.slb.com/~/media/Files/resources/oilfield_review/ors03/aut03/p62_76.ashx http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-6584.2012.00933.x/abstract http://catskillcitizens.org/learnmore/WQCC09_10RPT.pdf http://www.naturalgaswatch.org/wp-content/uploads/2011/09/well_integrity_failure_presentation.pdf Odhaduji, že vhledem k významně větší hustotě obyvatel v české kotlině oproti USA, by povrchové aktivity při těžbě břidličného plynu měly asi jen o řád menší vliv na životní prostředí obyvatel, nežli těžba uhlí (čili by byly sumárním benefitem pouze v případě, že bychom uhlí plynem nahradili).

Jan Laifr 22.8.2012: Zmineny clanek je, slusne receno, hodne jednostranny. Problem tohoto zpusobu tezby je, ze krome uz zminene vody, se do vrtu k ni primichava kolem 1% jinych chemikalii (jejich slozeni je vyrobni tajemstvi, proc asi?). Teorii tezby a skutecnou realitu si muzete prohlednout na http://www.ne-plyn.hys.cz/. Jasne jsou to stranky "zelenych odpurcu". Je treba jednostranny nazor vyvazit :). Uz jen ta mesicni krajina mne desi, ale to je "jen na povrchu", s tim se da neco delat (to umime z Mostecka). Co je mnohem horsi jsou absolutne nesanovatelne skody tam nekde dole ..... Takze tenhle zpusob energeticke sobestacnosti je podle meho nazoru podrezavani si vetve sami pod sebou, ve smyslu nemoznosti realneho zivota v postizenych krajich po nejake nepredvidatelne udalosti, ktera muze nastat "maximalne jednou za tisic let" .... Dejme prostredky na vyzkum jaderne fuze, protoze tudy, tudy cesta k nezavislosti na Rusku nevede.

 
Odeslat komentář k článku "Emise CO2 v USA nejnižší za posledních 20 let "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Emise CO2 v USA nejnižší za posledních 20 let " e-mailem

Diskuse/Aktualizace