Elektřina z oceánských vln

23.5.2005
Elektrárna na hladině moře 5 km od pobřežní lokality Povoa do Varzim

Elektrárna, která přemění energii oceánských vln na elektřinu se začne stavět 5 km od pobřeží severního Portugalska. Půjde o první komerční elektrárnu tohoto typu. Její výkon přesáhne 2 MW. Jednotlivé ukotvené segmenty se budou kvůli vlnám pohybovat nahoru a dolů. Tento pohyb bude pohánět čerpadla speciální konstrukce, která poženou hydraulickou kapalinu do generátorů. První elektřina poteče do sítě v příštím roce.

Jinou cestou se vydali na Oregon State University. Energii vlnění na elektřinu přeměňuje cívka umístěná uvnitř bóje. Jádro této cívky je pevně ukotveno ke dnu, zatímco její vinutí tvoří vnitřek bóje, takže vlnění způsobuje vzájemný pohyb vinutí cívky a jádra, čímž vzniká elektřina. Jde vlastně o obdobu známého Faradayova experimentu, kterým poprvé přeměnil magnetické pole na elektřinu.

akademon.cz 25.3.2009: Podle posledních zpráv bylo celé zařízení, uvedené do chodu v září 2008, v provozu jen několik měsíců. Nejprve bylo odstaveno kvůli technickým problémům, pak zbankrotoval jeho hlavní investor. Celkové náklady dosáhly 9 milionů euro.

Odeslat komentář k článku "Elektřina z oceánských vln "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Elektřina z oceánských vln " e-mailem

Diskuse/Aktualizace