Dvojtvárnost zabíjí

25.5.2018
Citace:
M.J.F.Martins et al., High male sexual investment as a driver of extinction in fossil ostracods, Nature, volume 556, pages 366–369 (2018), doi:10.1038/s41586-018-0020-7
Zdroj
Lva odlišuje od lvice hříva lvice (foto Václav Ourednik, napajedlo v pánvi Etosha, severní Namibie).

Pohlavní dimorfismus neboli dvojtvárnost označuje odlišný vzhled samice a samce. Na obrázku vidíme hřívu odlišující lva od lvice (foto Václav Ourednik, napajedlo v pánvi Etosha, severní Namibie). Potrava potřebná pro růst hřívy lva sotva znevýhodní, ale u páva s obrovským ocasem už to tak jednoznačné být nemusí. Zdali pohlavní dimorfismus ovlivňuje šance druhu v přírodním výběru, můžeme dobře studovat u lasturnatek (Ostracoda, angl. ostracods), což jsou několikamilimetroví korýši se schránkou, kteří na Zemi žijí již od počátku prvohor, tedy přes 500 milionů let.

Lasturnatka z čeledi Cylindroleberididae (foto Anna33, CC BY 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons).Během věků se třída lasturnatek rozrůznila do řady druhů, z nichž některé vymřely. Srovnání nám umožňuje nepřetržitá časová řada zkamenělin i současné žijící druhy. U některých pohlavní dimorfismus v různé míře pozorujeme, u jiných nikoliv. Výsledky shrnuje jeden z autorů výzkumu, kurátor lasturnatek, Gene Hunt z National Museum of Natural History, Smithsonian Institution ve Washingtonu DC: „Když se samci stali výrazně větší a delší než samice, vymizel tento druh z fosilních záznamů.“ Snaha upřednostnit své geny energeticky náročnými změnami těla vede do slepé uličky.

 
Odeslat komentář k článku "Dvojtvárnost zabíjí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dvojtvárnost zabíjí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace