Dvě matky mají problém

29.5.2019
Citace:
Wei Wei et al., Germline selection shapes human mitochondrial DNA diversity, Science 24 May 2019: Vol. 364, Issue 6442, eaau6520, DOI: 10.1126/science.aau6520
Zdroj
Mitochondrie z buněk savčích plic na snímku transmisního elektronového mikroskopu, foto Louisa Howard [Public domain].

Dosud jsme předpokládali, že jaderná a mitochondriální deoxyribonukleová kyselina DNA se navzájem neovlivňují. Hlavní nositelkou dědičnost je jaderná DNA, které máme polovinu od otce a polovinu od matky. Mitochondrie, buněčné organely, které dodávají energie pro fungování celé buňky, máme pouze od matky. Při oplodnění spermie žádné mitochondrie do vajíčka nepřináší.

V buňce mohou být stovky mitochondrií, přičemž mitochondriální DNA nemusí být ve všech stejná. Podle posledních poznatků, buňky, tedy jejich jaderná DNA prostřednictvím vytvářených bílkovin, některé varianty upřednostňuje a jiné likviduje. Jaderná DNA mitochondriální DNA přímo neovlivňuje, jen rozhoduje, která se přenese na potomstvo a které nikoliv. Má jakési právo veta.

Vážné problémy kvůli tomu mohou vzniknout při pokusech o léčení některých mitochondriálních onemocnění. Jádro vajíčka matky, jejíž mitochondrie nesou dědičnou vadu, se vpraví do vajíčka dárkyně, zbaveného vlastního jádra. Geneticky má takové dítě DNA od dvou žen. Podrobněji zde.

„Nové výsledky naznačují, že výměna mitochondrií není tak jednoduchá jako výměna baterií v elektrickém spotřebiči. To by mohlo znamenat, že při této léčbě musí být genom jádra příjemce a mitochondriální genom dárce odpovídat tak, jak je nutné - podobně jako při transplantaci orgánu,“ doplňuje spoluautor výzkumu Patrick Chinnery z University of Cambridge.

Petr Novotný 30.5.2019: Spermie ve skutecnosti nejake mitochondrie do vajicka vpravi a ne vzdy jsou zlikvidovany.

4.6.2019: Někdy ano, ale zatím se předpokládá, že jde o velmi řídký jev.

 
Odeslat komentář k článku "Dvě matky mají problém "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dvě matky mají problém " e-mailem

Diskuse/Aktualizace