Dron hrozí primátům

3.6.2019
Citace:
F.Wegdell et al., Conserved alarm calls but rapid auditory learning in monkey responses to novel flying objects, Nature Ecology & Evolution (2019) DOI: 10.1038/s41559-019-0903-5 ID
Zdroj
Samice kočkodana červenozeleného Chlorocebus pygerythrus s mládětem, SajjadF [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Propracovaným systémem varovných signálů a odpovídajících reakcí disponuje východoafrický primát opice kočkodan červenozelený (Chlorocebus pygerythrus, angl.vervet monkey). Tří odlišná varovná volání znamenají buď hada, nebo leoparda nebo orla. Na každé z nich reagují opice jinak. Po varování před hadem si stoupají na zadní a zůstávají nehybné, po leopardím varování vyšplhají na stromy. Po orlím varování se schovají a pečlivě prohlížejí oblohu.

Samice kočkodana zeleného Chlorocebus sabaeus s mládětem, tjabeljan [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]. Západoafrický kočkodan zelený (Chlorocebus sabaeus, angl. green monkey) používá varování před hadem a leopardem, na které reaguje stejně jako příbuzní. Orli ani jiní nebezpeční draví ptáci v jejich domovině nežijí, takže logicky nemají ani odpovídající varovné volání. Simulace ohrožení ze vzduchu pomocí drónu vše rychle mění. Kočkodani zelení vytvářejí nový signál pro ohrožení ze vzduchu, odlišný od ostatních varovných signálů, nicméně velmi podobný orlímu varování vzdálených východoafrických příbuzných. „Zdá se, že struktura volání vznikla brzy v evoluční historii kočkodanů,“ doplňuje Julia Fischer z Deutsches Primatenzentrum v Göttingen. Jak vidíme na videu, opičky začali rychle reagovat i na samotný zvuk dronu přehrávaný z reproduktoru.

 
Odeslat komentář k článku "Dron hrozí primátům "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dron hrozí primátům " e-mailem

Diskuse/Aktualizace