Dovnitř a ven

13.11.2019
Citace:
Sahag Voskian, T. Alan Hatton, Faradaic electro-swing reactive adsorption for CO2 capture, Energy & Environmental Science (2019). DOI: 10.1039/C9EE02412C
Zdroj
Schéma pohlcování oxidu uhličitého elektrochemickým procesem. Po přepólování běží všechny procesy opačně a oxid uhličitý se uvolňuje.

Zajímavé elektrochemické zařízení, které selektivně zachycuje oxid uhličitý z plynů v okolí, funguje na základě redukce chinonů elektrickým proudem. Celá reakční schéma vidíme na obrázku. Katodu tvoří kompozit z poly-1,4-anthrachinonu vyztužený uhlíkovými nanotrubicemi. Anoda je z polyvinylferrocenu rovněž s uhlíkovými nanotrubicemi. Jako elektrolyt pro převod náboje mezi elektrodami slouží 1-butyl-3-methylimidazolium bis(trifluoromethylsulfonyl)imid. Jde o iontovou kapalinu, která se velmi málo odpařuje, takže celé zařízení může pracovat otevřené v proudu plynu, který přivádí oxid uhličitý k adsorpci. Podivuhodná je i stabilita systému. 7.000 cyklů snížilo kapacitu o 30%. Vložíme-li napětí vhodné polarity, systém pohlcuje CO2 jak zjednaný. Otočíme-li polaritu, nezadržitelně ho uvolňuje.

Chemická struktura elektrolytu, 1-butyl-3-methylimidazolium bis(trifluoromethylsulfonyl)imidu.„Velkou výhodou této technologie oproti ostatním uhlík pohlcujícím nebo uhlík adsorbujícím je binární afinita sorbentu vůči oxidu uhličitému. Elektroda má buď vysokou afinitu nebo vůbec žádnou. Binární afinita dovoluje zachytávat oxid uhličitý při jakékoli koncentraci včetně 400 ppm a umožňuje ho uvolňovat do libovolného nosného plynu včetně 100% CO2,“ shrnuje výhody první autor publikace Sahag Voskian z MIT.

Ivo Ivan 14.11.2019: ..aspom,ze niekto nieco taketo objavil..keby sa to malo vyuzivat v praxi,a vo velkom,tak aby to znizovalo emisie,objavuju sa tu otazky: cena tych zariadeni..a odkial ziskat dostatok elektrickej energie..pocasie..vzdusne prudy..ci to neposkodi rastliny,ktore vlastne bez CO2 nemozu rast..

 
Odeslat komentář k článku "Dovnitř a ven "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dovnitř a ven " e-mailem

Diskuse/Aktualizace