Do lékárny vzduchem

26.9.2014
DHL Paketkopter 2.0, (obr. Deutsche Post DHL). Zásilky přenáší v kapkovitém pouzdru pod trupem.

Společnost Deutsche Post DHL zahájila doručování na německý ostrov Juist v Severním moři pomocí bezpilotních letounů, dronů. V rámci testovacího provozu DHL Paketkopter 2.0, (viz obr., foto Deutsche Post DHL) denně vzlétá z městečka Norden na pevnině, aby překonal 8 km širokou úžinu a doručil balík léků o váze až 1,2 kg do místní lékárny. Ve vzduchu ho nadnášejí a vpřed ženou čtyři vrtule. Náklad nese v kapkovitém oddělitelném pouzdru pod trupem. Ostrov Juist obývá asi 1.500 stálých obyvatel. Je součástí Východofríského souostroví a při délce 17 km jeho šířka činí jen několik stovek metrů.

Americký Federální úřad pro letectví (Federal Aviation Administration) povolil včera šesti televizním a filmovým společnostem užívání dronů.

2.11.2014: Absolvent Delftské technologické univerzity (Technische Universiteit Delft) Alec Momont sestrojil dron, který přepraví vzduchem defibrilátor. Jeho nasazení by mohlo podstatně zvýšit šanci lidí postižených srdeční zástavou. Mozkové buňky začínají bez kyslíku odumírat po velmi krátké době. Závažné postižení mozku se může objevit už po šesti minutách po zástavě srdce, což je doba vskutku krátká pro to, aby sanitka dorazila kdykoli kamkoli i v malé zemi při velmi dobře zorganizované záchranné službě. Dron to zvládne hravě.

19.4.2016: Australská pošta testuje užití drónů pro doručování menších balíčků. Přestože australské vnitrozemí je rozlehlé a řídce osídlené, mimo velká města pronikne zatím drónová pošta stěží. Její akční rádius nyní dosahuje 24 km.

6.2.2017: Lotyšští snowborďáci testují spolupráci s dronem na zamrzlém jezeře Ninieris. Třímetrové zařízení se šestnácti vrtulemi je táhne pomocí dvou lan s madly. V rovinatém terénu získají pomocí dronu rychlost, které jim umožní provádět různé figury.

 
Odeslat komentář k článku "Do lékárny vzduchem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Do lékárny vzduchem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace