Detektor lži čte

30.10.2018
Citace:
Lara Quijano-Sánchez et al., Applying automatic text-based detection of deceptive language to police reports: Extracting behavioral patterns from a multi-step classification model to understand how we lie to the police, Knowledge-Based Systems, Volume 149, 1 June 2018, Pages 155-168
Zdroj
Původní detektor lži při práci v roce 1937 (Agence de presse Meurisse, Public domain, via Wikimedia Commons). Jeden z tvůrců detektoru Leonarde Keeler (1903-1949) testuje Dr.Kohlera, svědka v případu Bruno Hauptmana, únosce a vraha syna amerického  letce Charlese Lindbergha.

Detektor lži (angl.polygraph) pro psaný text testuje španělská policie. Jde o program jménem VeriPol, který na základě analýzy trestního oznámení loupeže identifikuje falešné informace. Vychází z přehledu nahlášených ukradených předmětů, detailů incidentu a popisu pachatele. Používá technik zpracování přirozeného jazyka (natural language processing), což je oblast umělé inteligence, která počítačům umožňuje porozumět a nakládat s lidskými jazyky.

Veripol experimentálně zpracoval tisícovku policejní hlášení a jeho úspěšnost odhalení falešných dosáhla 80%, což není špatný výsledek na umělou inteligenci. Spoluautor programu Dr.Jose Camacho-Collados z Cardiff University upřesňuje: „Například náš model identifikoval falešné oznámení, podle kterého útok proběhl zezadu a agresor měl dle údajů napadeného na hlavě helmu.“ Na obrázku vidíme původní detektor lži při práci v roce 1937 (Agence de presse Meurisse, Public domain, via Wikimedia Commons). Jeden z tvůrců detektoru Leonarde Keeler (1903-1949) testuje Dr.Kohlera, svědka v případu Bruno Hauptmana, únosce a vraha syna amerického letce Charlese Lindbergha.

 
Odeslat komentář k článku "Detektor lži čte "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Detektor lži čte " e-mailem

Diskuse/Aktualizace