Detaily slunečního povrchu

31.1.2020
Citace:
https://www.nso.edu/press-release/inouye-solar-telescope-first-light/
Zdroj
Sluneční povrch na snímku  pořízeném Daniel K. Inouye Solar Telescope, foto NSO/AURA/NSF,  Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Zatím nejlepší snímky slunečního povrchu s rozlišením detailů o velikosti 30 km pořídil Sluneční teleskop Daniela K. Inouyeho (Daniel K. Inouye Solar Telescope) stojící ve výšce 3.000 na úbočí sopky Haleakala na havajském ostrově Maui. Shlédnout je lze na tomto videu. Jde o vůbec první snímky nového přístroje pro zkoumání Slunce.

„První obrázky jsou teprve začátkem. V příštích šesti měsících bude tým vědců, inženýrů a techniků teleskopu Inouye pokračovat v testování a uvádění dalekohledu do provozu, aby byl připraven k použití pro mezinárodní sluneční vědeckou komunitu. Sluneční dalekohled Inouye nashromáždí během prvních 5 let fungování více informací o našem Slunci než všechna solární data shromážděná od doby, kdy Galileo poprvé namířil dalekohled na Slunce v roce 1612,“ řekl David Boboltz, programový ředitel divize astronomických věd NSF, který dohlíží na výstavbu a provoz zařízení.

 
Odeslat komentář k článku "Detaily slunečního povrchu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Detaily slunečního povrchu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace