Curiosity upgrade

6.2.2019
Citace:
K.W.Lewis et al., A surface gravity traverse on Mars indicates low bedrock density at Gale crater, Science 01 Feb 2019: Vol. 363, Issue 6426, pp. 535-537, DOI: 10.1126/science.aat0738
Zdroj
Selfíčko vozítka Curiosity v kráteru Gale na povrchu Marsu, foto NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science SystemsDerivative work including grading, distortion correction, minor local adjustments and rendering from tiff-file: Julian Herzog [Public domain], via Wikimedia Commons.

Přestože průzkumné vozítko Curiosity rejdí po povrchu Marsu od roku 2012, skupina expertů na něm nyní na dálku vytvořila nový přístroj. Využili k tomu několik akcelerometrů, které slouží k navigaci. Přesně je překalibrovali, aby mohly fungovat jako gravimetr, přístroj pro měření gravitace. Akcelerometr je běžný přístroj, který najdeme v každém chytrém mobilu. Měří velikost a směr zrychlení, takže z jeho údajů umíme určit dráhu pohybu, klíčový údaj pro stanovení polohy.

Kráter Gale s horou Aeolis Palus uprostřed. Bílá elipsa ukazuje oblast přistání vozítka Curiosity roku 2012, obr. Ryan Anderson, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.Pomocí nového gravimetru proměřila Curiosity gravitaci kráteru Gale a hory Aeolis Palus v jeho centru. Oproti očekávání byla nižší, což znamená, že horniny v místě měření nedosahovaly předpokládané hustoty. Standardně probíhají gravimetrická měření z družic na oběžné dráze, nicméně s nízkým rozlišením. Pro závěry o geologickém výboji kráteru Gale bylo nutné provést měření v místě. „Curiosity v podstatě získala po šesti a půl letech nový vědecký přístroj. Umožní získat nové informace o tom, co je pod povrchem Marsu, způsobem, na který vozítko nebylo projektováno. Je mnoho způsobu jak vozítko využít, protože v podstatě jde o velkou komplexní bednu s elektronikou. Možná na Curiosity čekají další vědecké přístroje na svůj objev,“ soudí Kevin Lewis z Johns Hopkins University.

 
Odeslat komentář k článku "Curiosity upgrade "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Curiosity upgrade " e-mailem

Diskuse/Aktualizace