Co nového v nanotrubicích?

5.10.2009
struktura uhlíkových nanotrubic (obr. Institute of Physics)

Jihokorejský tým z Inha Univerzity vedeným Sungryulem Yunem připravil polovodivý papír, když mezi jeho celulózová vlákna vpravili uhlíkové nanotrubice. Z nového materiálu lze připravit flexibilní elektronické součástky napařením tenkých kovových elektrod.

Důležitou součástí elektrických zařízení, jejichž některé části rotují (elektromotory, generátory), jsou speciální elektrické kontakty, které zajišťují vodivé propojení statické a rotující části. Dosud se využívá jakýchsi kartáčů z mědi a uhlíku. Vědci z americké Rice University a finské Oulské univerzity pod vedením prof. Pulickela Ajayana zjistili, že při použití uhlíkových nanotrubic klesne odpor takových součástek až desetkrát.

Ryo Kitaura se svými kolegy z Nagoyské univerzity využil uhlíkových nanotrubic jako forem pro vytváření extrémně tenkých nanodrátů. V jejich vnitřku kovový nanodrát vzniká usazování jednotlivých atomů z par. Podařilo se dokonce připravit nanodrát tvořený jedinou řadou atomů. Sturkturu uhlíkových nanotrubic vidíme na obrázku (obr. Institute of Physics).

 
Odeslat komentář k článku "Co nového v nanotrubicích? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Co nového v nanotrubicích? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace