Co mohlo vést k evoluci abstraktní řeči včel

21.6.2004
Včela medonosná (Apis mellifica): 1 – trubec, 2 – královna, 3 – dělnice. V levé části jsou znázorněny jejich nohy ve větším zvětšení: a – košíček, b – kartáček pro sběr pylu. Obrázek převzat z Brehmova života zvířat, díl I., vydáno Nakladatelstvím J.Otto, společnost s r.o. v Praze, 1929.

Včely si sdělují polohu nově objeveného zdroje potravy buď chemickým značkováním zdroje a cesty k němu voňavými majáčky, nebo pověstnými "tanečky", které jsou považovány za jeden z nejpozoruhodnějších způsobů komunikace u živočichů. V pohybu tancující létavky je zakódována informace o směru a vzdálenosti nálezu a přihlížející dělnice takové informaci rozumí. Na podobném principu abstraktních signálů se kromě člověka dorozumívá jen málo živočichů, mezi bezobratlými snad žádný. Pro evoluční biology je záhadou, pod jakými selekčními tlaky se tento způsob dorozumívání vytvořil. Americko-brazilský výzkumný tým vedený Jamesem Niehem z Kalifornské university v San Diegu získal nepřímé experimentální důkazy podporující teorii, že sdělování informace o nalezišti potravy ve skrytu hnízda může souviset s mezidruhovou soutěží o potravní zdroje, zejména v období jejich nedostatku. Může jít jednoduše o utajování informace. Při studiu chování dvou druhů medonosek (neotropické nebodavé včely), jedné vysoce agresivní (Trigona spinipes) a druhé mírné povahy (Melipona rufiventris) zjistili, že agresivní trigony dovedou dekódovat voňavé značky melipon, nalézt podle nich jejich potravní zdroj a opanovat ho a vytěžit, aniž by daly původním nálezkyním příležitost podílet se na jeho exploataci. V preferenčních pokusech badatelé zjistili, že chemické značky oběti jsou pro agresivní včely ještě atraktivnější, než vůně značek vlastního druhu. Vznik abstraktní taneční řeči může být evolučním protitahem některých druhů včel na špionážní aktivity (odhalení voňavých značek) agresivních příbuzných. Ostatně některé trigony jsou známé i svými loupežnými výpravami do hnízd melipon, z nichž si odnášejí zásoby medu. Tento druh plenění jim umožňuje jiná vývojová adaptace: obranu přepadeného hnízda zmatou imitací poplašného feromonu oběti.

Legenda k obrázku: Včela medonosná (Apis mellifica): 1 – trubec, 2 – královna, 3 – dělnice. V levé části jsou znázorněny jejich nohy ve větším zvětšení: a – košíček, b – kartáček pro sběr pylu.

prof.Arnošt Kotyk 22.5.2013: Větší včelstva mají výhodu díky větší kapacitě získávat informace. Pracovníci Arizonské univerzity v Tucsonu pozorovali, že včely ve větších včelstvech poskytovaly informace o různých zdrojích potravy o čtyři hodiny dříve než v malých včelstvech.

Odeslat komentář k článku " Co mohlo vést k evoluci abstraktní řeči včel "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Co mohlo vést k evoluci abstraktní řeči včel " e-mailem

Diskuse/Aktualizace