Co jedl Ötzi?

19.7.2011
Citace:
Artioli G, Angelini I, Kaufmann G, Canovaro C, Dal Sasso G, Villa IM (2017) Long-distance connections in the Copper Age: New evidence from the Alpine Iceman’s copper axe. PLoS ONE 12(7): e0179263. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0179263
Zdroj
Sedlo Tisenjoch v Ötzatálských Alpách, ve kterém zahynul Similaunský člověk zvaný Ötzi ve výši 3.210 m n.m. Šipka označuje místo jeho nálezu. Fotografie pořízena v červenci 2011.

Poslední potravou Ötziho, před 20 lety nalezené přírodní mumie muže z doby bronzové, bylo maso kozorožce alpského (Capra ibex). Zjistili to experti z Bolzanské evropské akademie pod vedením Franka Maixnera analýzou DNA obsahu jeho žaludku. Před tím bylo nutné nejprve žaludek pomocí tomografu nalézt, což u tak vyschlého organismu nebylo úplně jednoduché.

14.6.2013: Důkladné zkoumání mozkové tkáně Similaunského člověka (Ötziho) ukazuje, že před smrtí dostal pořádnou ránu do hlavy. Počítačem řízený endoskop odebral z jeho mozku dva nepatrné vzorky. Paralelně je studovali mikrobiologové Frank Maixner (Evropská akademie v Bolzanu, EURAC) a Andreas Tholey z německé Kielské Univerzity. Nezávisle na sobě zjistili, že kromě běžné mozkové tkáně obsahují i krevní sraženinu, což je nezvratným důkazem poškození mozku. Zda bylo způsobeno úderem do hlavy při pádu nebo potyčce se zjistit nedá.

31.10.2013: Devatenáct příbuzných similaunského člověka, zvaného Ötzi, se podařilo nalézt mezi 3.700 tyrolskými dobrovolníky. Analýzu jejich DNA provedli genetici z Medizinische Universität Innsbruck. Nemusí jít nezbytně o jeho přímé potomky, může jít i o potomky jeho blízkých příbuzných.

12.7.2017: Chemická analýza sekyrky Similaunského člověka, zvaného Ötzi, překvapila. Zastoupení izotopů olova v měděném ostří dokládá, že pochází z jižního Toskánska a nikoliv z alpské oblasti, jak archeologové předpokládali. Zdali tam vznikl materiál nebo celý výrobek je předmětem dalšího zkoumání. Kontakty mezi Evropany byly před 5.000 lety rozsáhlejší. Nedávné nálezy strusky a dalších pozůstatků po výrobě mědi v jižním Toskánsku z doby před 3.400 až 3.100 př.Kr potvrzují výsledky analýzy měděného ostří pravěkého nástroje.

30.5.2018: Přes z našeho pohledu přírodní život, který vedl Similaunský člověk, strádal několika civilizačními chorobami. Ve svých zhruba 45 letech ho trápila dna a žaludeční vředy, kazily se mu zuby a v kostech měl zánětlivé patogeny. Vyšetření pomocí počítačové tomografie ukázala, že trpěl aterosklerózou tepen ve spodní části lebky, krkavic (krční tepny) a tepen srdečních. Jejich postižení bylo takové rozsahu, že musel pociťovat bolesti a dýchací potíže.

 
Odeslat komentář k článku "Co jedl Ötzi? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Co jedl Ötzi? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace