Čich kladélka

4.6.2017
Citace:
Yadav, P. and Borges, R. M. (2017). The insect ovipositor as a volatile sensor within a closed microcosm. J. Exp. Biol. 220, 1554-1557, DOI: 10.1242/jeb.152777
Zdroj
Samička vosy A. guineensis s kladélkem na povrchu nezralého fíku (JMK (vlastní práce) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons).

Parazitické vosy rodu Apocrypta (čeleď Agaonidae - fíkovnicovití) kladou svá vajíčka do larev příbuzných fíkovnicovitých vos, které se vyvíjejí v rostoucích fících, plodech fíkovníku (Ficus). Jak vidíme na obrázku, používají k tomu dlouhé kladélko, kterým musí proniknout tuhou tkání nezralého plodu. Experimenty naznačují, že špička kladélka slouží jako čichový smyslový orgán, který vose Apocrypta umožní podle vydechovaného oxidu uhličitého najít cíl. Nejčastěji napadají larvy vos rodu Ceratosolen, které opylují některé fíkovníky a při té příležitosti kladou vajíčka. Na obrázku vidíme samičku vosy A. guineensis s kladélkem na povrchu nezralého fíku (JMK (vlastní práce) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Čich kladélka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Čich kladélka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace