Heliobacter pylori způsobuje v žaludku chronické záněty, jež mohou vést až ke vzniku žaludečních vředů a rakoviny. V drsném prostředí našich žaludečních šťáv přežívá díky tomu, že produkuje velké množství enzymu ureázy, kterou uvolňuje i do svého bezprostředního okolí. Tam ureáza rozkládá v žaludku přítomnou močovinu na oxid uhličitý a amoniak, který snižuje kyselost. Přestože pH v žaludku může dosáhnout až jedné, Heliobacter si lebedí v prostředí o nižší kyselosti. Tým vědců z Boston University, Harvard Medical School a Massachusetts Institute of Technology nyní zjistil, že stejnou strategii užívá i při pronikání skrz gelovou mucinovou vrstvu, jež pokrývá vnitřek žaludku a chrání jeho buňky před působením kyselin. Žaludeční mucin je glykoprotein, jež je při nízkém pH velmi vazký a Heliobacter jím nemůže proniknout. Amoniak v okolí jeho buněk však zvýší pH, v důsledku čehož v bezprostředním okolí bakterie viskozita mucinu výrazně poklesne a buňka může za pomocí svých bičíků proplout. Dosud se předpokládalo, že Heliobacter prochází pouze pomocí svého rotačního pohybu.