Cholera přežije

14.5.2019
Citace:
https://www.rdmag.com/news/2018/08/how-cholera-bacterium-survives-water-predators#.W4TakPIsb30.email
Zdroj
Snímek vodní améby nakažené bakteriemi cholery Vibrio cholerae. Snímek byl pořízen elektronovým mikroskopem, lokesch lab and BioEM facility (EPFL).

Bakterie cholery Vibrio cholerae nacházíme často v řekách, jezerech i mořích. Ve vodním prostředí nepanuje pro jednobuněčné žádná idylka. Je plné hladových jednobuněčných predátorů, jako např. améb (měňavek), které neustále slídí po chutném soustu. V.cholerae získala řadu dovedností, aby v drsném prostředí obstála. Pozře-li ji améba, odolá enzymům trávicí vakuoly a ještě buňku predátora kolonizuje a množí se tam. Použitého hostitele opouští ve větším počtu, než do něj vstoupila.

Je pravděpodobné, že právě tento způsob života vedl ke vzniku řady vlastností V.cholerae, které hrají významnou roli i pokud infikuje nás. Potvrzuje to vedoucí výzkumu Melanie Blokesch z L'Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL): „Nadchly nás nové údaje, které podporují hypotézu, že tlak predátorů vedl ke vzniku specifických vlastností, jež hrají dvojí roli - v prostředí a v nakažených lidech.“

 
Odeslat komentář k článku "Cholera přežije "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Cholera přežije " e-mailem

Diskuse/Aktualizace