Chemický útok střevlíkovitých

3.4.2008
Prskavec obecný neboli větší, Brachynus crepitans L., obr. Udo Schmidt, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Asi 500 druhů brouků z čeledi střevlíkovitých dokáže zaútočit pomocí oblaku horké toxické kapaliny, již vystříkne na svého protivníka. Přestože naprostá většina z nich žije v teplejších končinách, u nás můžeme narazit na známého prskavce obecného, 6,0-10,5 mm dlouhého brouka. Teprve nyní se podařilo objasnit mechanismus tohoto chemického útoku. V páru speciálních dutin na spodní části broučího těla zreaguje nepatrné množství hydrochinonu s peroxidem vodíku za katalýzy enzymy katalázou a peroxidázou. Vzniká při tom benzochinon a velké množství tepla, jež zahřeje reakční směs až k varu, takže prudce vystříkne ven. Přesný způsob, jakým brouk zaměřuje, doposud znám není.

Pan Sobotník 22.4.2008: Nic nového. Tyto "horké novinky" jsou známy (včetně mnohem podrobnějších detailů funkce této neobvyklé obranné žlázy) už přes 40 let z výzkumu Dr. Eisnera a jeho týmu. Pro zájemce doporučuji knihu For love of Insects.

 
Odeslat komentář k článku "Chemický útok střevlíkovitých "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chemický útok střevlíkovitých " e-mailem

Diskuse/Aktualizace