Černé díry v centru kvazarů

1.5.2002
schema kvazaru: Vidíme akreční disk kolem černé díry, do něhož padá okolní hmota a výtrysky relativistických částic od pólů. Jejich délka může být několik mil. světelných roků. (kresba Don Dixon)

Nejnovější pozorování rentgenové záření 17 nejvzdálenějších kvazarů potvrdila již starší domněnku, že jejich energie pochází z obří černé díry ve středu. Doc.Josip Kleczek z Astronomického Ústavu AV ČR v Ondřejově upřesňuje: Energie, kterou kvazary vyzařují, je příliš vysoká, než aby mohla vznikat termonukleární reakcí. V kosmickém měřítku gravitace dokáže uvolnit z klidové energie hmoty až 60 %, zatímco termonukleární děje pouze 1%.

Podle Encyklopedie vesmíru, Academia, 2002 je kvazar kosmickým objektem s velikým posuvem spektra k červenému konci, tedy velmi vzdálený. V dalekohledu se jeví jako slabé hvězdy. Odtud pochází jejich název: angl. quasar je zkr. pro quasi stellar objects ("něco jako hvězdné objekty"). K. byly objeveny v r. 1963, a to jako optický protějšek mohutných rádiových zdrojů. Jejich spektra sestávají z širokých emisních čar, které se překládají na spojité spektrum. Velký rudý posuv spektrálních čar ve spektru k. svědčí o tom, ze to jsou kosmologické objekty ve vzdálenosti několika miliard světelných roků. Představují ranou vývojovou fázi galaxií. Vyskytovaly se v hojném počtu před několika miliardami let. Patří k nejvzdálenějším objektům ve známém vesmíru. Podle údajů NASA je možné, že staré kvazary jsou i zdrojem kosmického záření, tedy proudu elementárních částic a atomových jader.

Odeslat komentář k článku " Černé díry v centru kvazarů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Černé díry v centru kvazarů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace