Částečky čile krouží

4.9.2019
Citace:
A.Gauthier et al., Capillary orbits, Nature Communications, volume 10, Article number: 3947 (2019) DOI: 10.1038/s41467-019-11850-1
Zdroj
Cheerios jev s mincemi, které na hladině drží povrchové napětí. Zakřivení hladiny vidíme dobře díky světelným odrazům. Některé mince leží na dně, protože hustota kovu je větší než hustota vody a při neopatrném pokládání se potopí, foto Nekonaute [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)].

Drobné objekty držené na hladině povrchovým napětím vytvářejí shluky. Dohromady je žene prohnutí povrchu způsobené a mezipovrchové napětí. Hovoříme o Cheerios jevu (angl. Cheerios effect,), protože první pozorování pocházejí z misky mléka z cereáliemi. Cheerios je značka oblíbených amerických cereálií toroidálního tvaru, takže v žádném případě nejde o Cheeriosův jev, jak někdy můžeme slyšet. Zajímavé je, že obdobné chování pozorujeme i u inverzního Leidenfrostova jevu, kdy se kapky Organicko-křemíkový polymer silikonu? vznášejí nad hladinou kapalného dusíku. Na videu vidíme chování dvojice silikonových kapek o průměru zhruba 1,4 a 0,25 mm. Ve vznosu je udržují stoupající dusíkové páry. Cheerios jev je naprosto zjevný. Přitažlivé síly způsobí, že kapičky začnou kolem sebe obíhat po spirále. Linky na další zajímavá videa kombinace Leidenfrostova a Cheerios jevu najdeme na této webové stránce úplně dole.

Normální Leidenfrostův jev pozorujeme, když chrstneme kapičky vody na rozpálená kamna. Chvíli čile rejdí nadnášeny vlastními parami. Zdrojem páry je kapka, zatím zdrojem páry u inverzního Leidenfrostova jevu je povrch, nad kterým se vznášejí.

 
Odeslat komentář k článku "Částečky čile krouží "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Částečky čile krouží " e-mailem

Diskuse/Aktualizace