Už mnoho let je známo, zejména z holandských studií, že lidé pijící hodně čaje mají menší výskyt komplikací arteriosklerózy, tedy hlavně infarktů myokardu. Dle výzkumů Dr.Josepha Judda z U.S. Department of Agriculture snižuje pití běžného (černého) čaje v krvi hladinu "špatné" odrůdy cholesterolu, tzv.LDL, lipoproteinů o nízké hustotě, které se významně na tvorbě cévní sklerózy podílejí. Hladina LDL v krvi se dokonce už po třech týdnech pití několika šálků černého čaje snížila o 7 až 11 %.
čajomil 29.6.2013:Může nadměrné piti čaje škodit?
akademon.cz 29.6.2013:V extrémním případě ano. Dr. Sudhaker Rao z Henry Ford Health System v Detroitu popsal v renomovaném lékařském časopise New England Journal of Medicine případ 47 leté ženy z Michiganu, která po více než 20 let požívala silný čaj ze 100 až 150 čajových sáčků denně. Byla tudíž vystavena extrémně vysokému příjmu fluoridových iontů, v důsledku čehož hydroxylapatit Ca5(PO4)3(OH) v jejích kostech a zubech se přeměnil na fluoroapatit Ca5(PO4)3F. Kvůli nadměrné křehkosti se jí rozpadly zuby. Fluoridových iontů se sice užívá ke zpevnění skloviny, avšak jen v malém množství. K lékaři ji převedly dlouhodobé bolesti kostí. Její kostra byla tak tvrdá, že téměř neumožnila provedení biopsie (odběr malého množství tkáně pro laboratorní vyšetření). Prognóza je v tomto případě dobrá. Při omezení příjmu fluoridových iontů tělo jejich nadbytek postupně vyloučí.