Zelený čaj zpomaluje trávení škrobu. Ověřil to experimentálně Jaroslaw Walkowiak s Klaudií Lochockou a dalšími kolegy z Poznaňské lékařské univerzity. Přesný mechanismus zatím neznáme, nicméně se tím potvrzuje starší tvrzení o jeho prospěšnosti při hubnutí. Zelený čaj jsou sušené listy čajovníku čínského (Camellia sinensis), které na rozdíl od rozšířenějšího čaje černého prošly při zpracování jen minimální oxidací. . Často se nesprávně hovoří o fermentaci, byť při zpracování jakéhokoli čaje k žádnému kvašení nedochází. V důsledku toho obsahuje zelený čaj větší množství antioxidantů, zejména epigalokatechingallátu (viz obr.). O jeho prospěšnosti pro zdraví koluje řada informací, z nichž některé se podařilo ověřit, jiné nikoliv.
akademon.cz 13.12.2003: Pití zeleného čaje ochrání před HIV?