Brýle pro kudlanku

8.1.2016
samička kudlanky Sphodromantis lineola s modro-zelenými stereoskopickými brýlemi, V. Nityananda et al., Insect stereopsis demonstrated using a 3D insect cinema, Scientific Reports, 2016/01/07/online, vol.6, p.18718, doi:10.1038/srep18718

Experimenty neurologického týmu pod vedením profesorky Jenny Read z Newcastle University potvrdily, že kudlanka Sphodromantis lineola vidí prostorově. Jde zatím o jediného známého bezobratlého, který disponuje touto schopností. Prostorové vidění má řada vyšších živočichů (např. lidé i další savci), u kterých zorná pole jejích očí se z větší části překrývají. Mnoho druhů ptáků má oči po stranách hlavy. Jejich zorné pole je sice výrazně větší, ale nevidí prostorově. Vzdálenost jednotlivých objektů určují podle jejich relativních posunů při pohybu.

Schopnosti kudlanky potvrdili vědci pomocí barevných filtrů před jejíma očima, jak to vidíme na obrázku (V. Nityananda et al., Insect stereopsis demonstrated using a 3D insect cinema, Scientific Reports, 2016/01/07/online, vol.6, p.18718, doi:10.1038/srep18718). Jde vlastně o malé stereoskopické brýle, jaké využíváme v některých typech 3D kin. Protože kudlanky špatně vidí v červené oblasti, místo kombinace barev červená - modrá, vhodné pro nás, při experimentu posloužila kombinace zelená - modrá. Reakce testované samičky kudlanky na vjemy složené z dvourozměrných barevných ploch dokazují, že vidí prostorově. Na tomto krátkého videu můžeme shlédnout průběh pokusu a experimentální uspořádání.

 
Odeslat komentář k článku "Brýle pro kudlanku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Brýle pro kudlanku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace