Bizarní pratvor

1.8.2019
Citace:
J. Moysiuk, J.-B. Caron, A new hurdiid radiodont from the Burgess Shale evinces the exploitation of Cambrian infaunal food sources, Proceedings of the Royal Society B, Volume 286 Issue 1908, doi: 10.1098/rspb.2019.1079
Zdroj
Rekonstrukce kambrického dravce Cambroraster falcatus, obr.Lars Fields/Royal Ontario Museum. Jeho fosilie pocházejí z lokality Marble Canyon v národním parku Kootenay v Britské Kolumbii.)

Proslulé Burgesské břidlice, významné naleziště zkamenělin v kanadské provincii Britská Kolumbie, vydaly dalšího bizarního tvora, starého 506 milionů let. Podkovovitý krunýř kryl seshora tělo asi 30 cm dlouhého kambrického dravce Cambroraster falcatus s osmi ploutvemi po stranách. Každý ze dvou výrůstků u úst vypadá, jakoby vytvořen z pětinásobného hřebenu s ostny na konci s háčky, které do sebe velmi přesně zapadají. Pomocí tohoto ústrojí nejspíše vyhrabával kořist z měkkých usazenin mořského dna, aby ji vcucnul ústy.

Z kambria, nejranějšího období prvohor před 542 - 488 miliony let, pocházejí nejstarší zkameněliny vícebuněčných tvorů. Životní formy se v té době vyvíjely takovým tempem, že hovoříme o kambrické explozi. Nabývaly při tom z dnešního pohledu velmi podivných tvarů a bizarních forem. Autoři publikace uvádějí: „Cambroraster navyšuje množství fosilních důkazů, že radiodonta a obecně předchůdci členovců nebyli v žádném případě primitivní. Tyto organismy vykazovaly vysokou úroveň ekologické rozmanitosti a hrály řadu důležitých rolí v prvních komplexních živočišných komunitách světa.“ Jako radiodonta označují paleontologové skupinu kambrických členovců.

akademon.cz 28.4.2017: Evoluce kusadlovců

akademon.cz 31.1.2017: Náš nejstarší předek

akademon.cz 21.2.2016: Trilobit na lovu

akademon.cz 23.7.2015: Příčiny kambrické exploze

 
Odeslat komentář k článku "Bizarní pratvor "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bizarní pratvor " e-mailem

Diskuse/Aktualizace