Biopolymer

3.12.2009

Prof. Sang Yup Lee spolu se svým týmem z Korejského ústavu pokročilých vědecko-technologických studí (KAIST) a chemické společnosti LG Chem geneticky modifikovali bakterii Escherichia coli. Přidali do ní dva různé geny z odlišných bakterií, takže vyrábí polymerní kyselinu mléčnou. Tato látka je široce využitelná, termoplastická a biodegradabilní, její průmyslová výroba je však obtížná. Při vzniku polymeru chemickou cestou z kyseliny mléčné CH3CH(OH)COOH se uvolňují molekuly vody, které vznikající produkt hydrolyzují. Získáme tedy jenom velmi krátké molekuly. Postupuje se tak, že se nejprve nechají spolu zreagovat dvě molekuly kyseliny mléčné. Tato sloučenina již polymeruje bez potíží. Je otázkou, zdali korejský produkt nebude trpět stejnou vadou, protože veškeré děje v biologických systémech se odehrávají ve vodném prostředí.

 
Odeslat komentář k článku "Biopolymer "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Biopolymer " e-mailem

Diskuse/Aktualizace