Bezpodmínečný příjem

1.9.2015

Zajímavý sociální experiment připravují v nizozemském městě Utrechtu. V nejbližších měsících začnou obyvatelům města vyplácet základní příjem bez ohledu na jejich ostatní příjmy a bez jakýchkoli podmínek. Městští radní při přípravě tohoto programu spolupracují s experty z Utrechtské univerzity. Tento systém sociální péče má celosvětově řadu zastánců, jak mezi politiky, tak v akademických kruzích. Řada z nich se domnívá, že tato metoda společnost obohatí, protože umožní lidem rozvíjet své talenty a vlohy a pracovat na projektech bez bezprostředního finančního přínosu, aniž by byly existenčně ohroženi. Lze namítnout, že na ty, kteří to skutečně potřebují, zbude méně. Na druhou stranu každý bude moci s tímto svým příjmem naložit dle vlastního uvážení. Pokud ho sám nepotřebuje, nic mu nebrání, aby podpořil své rodiče anebo prostě kohokoli jiného. Možná to znít jako fantazie, ale v jistém smyslu jde o nesmělý pokus o návrat do stavu, kdy elity pociťovaly odpovědnost i za ostatní příslušníky komunity. Současný v průběhu posledních sto let socialisty prosazený systém, který veškerou odpovědnost přenáší na stát, také není bezchybný. Celosvětově nejde o první takový pokus, ale ty předchozí proběhly mimo Evropu, konkrétně v Namibii a v středoindickém státě Madhjapradéš. Výsledky jsou nadějné. V omezeném rozsahu zahájí obdobný program další nizozemské město Tilburg, který skupině 250 lidí (1,25 promile obyvatel) začne vyplácet částku od 900 do 1.300 EUR měsíčně. Zavedení obdobného systému zvažují další nizozemská města Nijmegen, Wageningen, Groningen, Maastricht, Gouda a Enschede.

13.5.2018: Finská vláda, která rovněž s nepodmíněným příjmem experimentovala, rozhodla na konci roku celý projekt zastavit. Od příštího roku nebude nikdo z 2.000 vybraných nezaměstnaných dostávat 560 euro bezpodmínečného příjmu.

Leopold Kyslinger 14.5.2018: Finský experiment probíhá pod taktovkou vládní organizace Kela a její zástupce Miska Simanainen minulý týden poukazoval na zmíněný omyl, který se šíří v některých médiích. Realita je taková, že finská vláda počká na výsledky současného testu a pak až rozhodne, zda projekt rozšíří. Výsledky budou známy na konci roku 2019 či na počátku roku 2020. Podrobnosti zde: https://www.kurzy.cz/zpravy/453638-jak-pokracuje-finske-rozdavani-penez-za-nic/.

 
Odeslat komentář k článku "Bezpodmínečný příjem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bezpodmínečný příjem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace