Beton vybuchuje

6.5.2019
Citace:
D Dautia, A Tengattini, S Dal Pont, N Toropovs, M Briffaut, B Weber; Analysis of moisture migration in concrete at high temperature through in-situ neutron tomography; Cement and Concrete Research (2018). doi:10.1016/j.cemconres.2018.06.010
Zdroj
Škody po požáru v Gotthardském silničním tunelu v roce 2001.

Přesáhne-li teplota požáru 1.000 oC, může beton vybuchnout. Došlo k tomu při požáru Gotthardského silničního tunelu v roce 2001 a Montblanského silničního tunelu v roce 1999. Vědci ze švýcarského Federálního ústavu pro zkoušení a výzkum materiáků (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt, zkráceně EMPA) začali tento problém studovat. Přesáhne-li teplota betonu 200 oC, cement začne dehydratovat. Z jeho struktury se uvolňuje voda, která nemá kam uniknout. Jak vidíme na tomto videu, ohřívání skončí výbuchem.

Přesné informace o pohybu vody v zahřívaném betonu přinesla neutronová tomografie. Uvolněná voda prosakuje z teplejší do chladnější oblasti, tedy od požáru. Tím vzniká jakási kapsa mezi kapalnou vodou a požárem, v níž stoupá tlak vodní páry.Vezmeme-li v úvahu velmi nízkou porositu a drobné póry kvalitních betonů, jinak než explozí natlakované páry to nemůže skončit.

 
Odeslat komentář k článku "Beton vybuchuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Beton vybuchuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace