Barvy podzimu

24.12.2008
Pieris japonský (Pieris japonica), keř s výrazně zbarveným podzimním listím, na kterém innsbrucký tým zkoumal rozpad chlorofylu. Foto Julo.

Už od školních let víme, že změnu barvy listí způsobuje rozklad zeleného barviva chlorofylu, takže se mohou projevit jiná, žlutá a červená barviva, jejichž odstíny během jara a léta jeho zeleň překrývá. Bernhard Kräutler se svými spolupracovníky z Innsbrucké univerzity zjistil, že na barvě opadávající listí se podílejí i produkty rozkladu chlorofylu, které jsme doposud měli za bezbarvé. Nicméně dochází k jejich oxidaci, při které zežloutnou. Je zajímavé, že svou strukturou se velmi blíží bilirubinu, což je přírodní látka, která chrání buňky před poškozením. Rakouský tým nyní zkoumá, zdali jde jen o náhody či zda zoxidované produkty rozpadu chlorofylu hrají nějakou roli v buněčném metabolismu.

 
Odeslat komentář k článku "Barvy podzimu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Barvy podzimu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace