Bakterie si pochutnají na kávě

6.6.2011
Kofein a theofylin se liší pouze v methylové skupině na pětičlenném cyklu.

Energii z kávy získávají i bakterie. Ryan Summers, student z University of Iowa, odhalil, že bakterie Pseudomonas putida CBB5 mohou používat kofein jako zdroj energie, přičemž ho rozloží na oxid uhličitý a amoniak. Meziproduktem tohoto procesu je theofylin, z níž se ve farmaceutickém průmyslu připravují účinné látky léků proti astmatu. Jejich apetitu by se možná dalo využít i k přípravě kávy bez kofeinu, i když to není příliš pravděpodobné. Současné technologie již nahradili původně užívané organické rozpouštědlo dichlorethan superkritickou vodou. Bakterie Pseudomonas putida rozkládají různé organické látky, např. toluen, naftalen nebo styren. Ukázalo se, že v přírodě existuje obdobná bakterie, kterou se již podařilo připravit genovou manipulací (akademon.cz 11.10.2004).

 
Odeslat komentář k článku "Bakterie si pochutnají na kávě "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bakterie si pochutnají na kávě " e-mailem

Diskuse/Aktualizace