Bahno nebo láva?

20.5.2020
Citace:
Brož, P., Krýza, O., Wilson, L. et al. Experimental evidence for lava-like mud flows under Martian surface conditions. Nat. Geosci. (2020). https://doi.org/10.1038/s41561-020-0577-2
Zdroj
Satelitní kráter bahenní sopky Bakhar (též označovaný jako Bahar) v Ázerbájdžánu, kde se nachází několik míst, ze kterých se do okolí nepravidelně rozlévá dobře tekoucí bahno. Bílé oblasti označují bahenní proudy, které již stihly vyschnout, tmavé oblasti naopak bahenní proudy, ve kterých se stále nachází voda, foto Petr Brož.

Zajímavé experimenty více zatemnily geologii Marsu. Pokusy zpravidla přispívají k objasnění nějakého problému, nikoliv v tomto případě. Přínosné, zajímavé a dobře navržené experimenty ukázaly, že některé útvary na povrchu Marsu nemusí být vulkanického původu, nýbrž mohly vzniknout z proudícího bahna. Jak vidíme na tomto videu, za nízkého tlaku a teplot, jaké panují na povrchu sousední planety, bahnotok proudí úplně jinak, než na Zemi. Voda se z něj při 150 x nižším tlaku rychle odpařuje, čímž jemnozrnné bahno ještě více ochlazuje. Povrch rychle mrzne a tuhne, ale tekutý materiál zevnitř proráží ven a než znovu ztuhne, vytváří další laloky.

"Je to velmi zajímavý a neočekávaný výsledek. Míváme totiž tendenci předpokládat, že geologické procesy, mezi které tečení bahna patří, budou fungovat i jinde ve Sluneční soustavě podobně jako na Zemi. Je to založeno na naší každodenní zkušenosti. Naše experimenty však přesvědčivě ukazují, že ve skutečnosti by tento jednoduchý proces, který všichni známe z našeho dětství, probíhal na Marsu naprosto odlišně,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Ve světle výsledků popsaných experimentů nelze z družicových snímků rozeznat útvary původu vulkanického od bahenního. Podobné procesy možná probíhají i na trpasličí planetce Ceres.

Úplný text tiskové zprávy Geofyzikálního ústavu AV ČR najdeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Bahno nebo láva? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Bahno nebo láva? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace