Astrobiologie ESA na palubě ISS

6.12.2008

26. listopadu 2008 odstartovalo na kosmické lodi Progress zařízení Expose-R, součást vybavení devíti experimentů v EuTEP (Evropské zařízení pro expozici technologie) na Mezinárodní kosmické stanici, ISS. Kontejnery se semeny, sporami bakterií, houbami a kvasinkami budou umístěny ve volném prostoru na stěně ruského segmentu. Podobné vybavení, Expose-E, je již nainstalováno na evropské laboratoři Columbus.

Oba experimenty jsou součástí astrobiologického výzkumu ESA. Jde o studie působení podmínek v kosmu na pozemské organismy a vlivu úplného spektra slunečního záření na organické molekuly (chemická evoluce). Po návratu na Zemi bude zařízení Expose-R odesláno do koordinačního Centra uživatelské podpory v mikrogravitaci (MUSC) v Kolíně nad Rýnem (Ústav kosmické a letecké mediciny).

Progress veze pro Columbus i další části Evropského programu biologických a fyzikálních věd (ELIPSE), kontejnery pro program WAICO (Vinutí a stáčení kořenů voděnky při různých úrovních tíže) pro zařízení Biolab. Je to pokračování WAICO-1 z letu STS-123 v březnu 2008. Cílem je výzkum náhradní orientace rostlin v beztíží. V absenci tíže se i rostliny orientují podle směru dopadajícího světla – kde je zdroj světla, tam je nahoře.

Odeslat komentář k článku "Astrobiologie ESA na palubě ISS "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Astrobiologie ESA na palubě ISS " e-mailem

Diskuse/Aktualizace