Antický fast food

8.4.2019
Citace:
http://pompeiisites.org/en/comunicati/the-thermopolium-of-regio-v/
Zdroj
Freska na zděném pultu rychlého občerstvení z Pompejí. Vidíme na ní Nereidku jedoucí v moři na hipokampu, napůl koni, napůl rybě, http://pompeiisites.org/en/comunicati/the-thermopolium-of-regio-v/.

Pult rychlého občerstvení vykopali archeologové v severní části Pompejí zasypaných vulkanickým popelem při výbuchu Vesuvu roku 79 p.Kr. Zděný pult zdobí freska Nereidky jedoucí v moři na mytickém tvoru hipokampu, napůl koni, napůl rybě. Prohlédnout si ji můžeme na obrázku. Obdobných rychlých občerstvení známe z Pompejí na osmdesát. Přesto podle Alfonsiny Russo, ředitelky Pompejského archeologického parku, „objevování dalšího thermopolia a věci souvisejících s obchodním a každodenním životem je zajímavé.“ Thermopolium je latinský název pro rychlé občerstvení. Doslova to znamená místo, kde se prodává něco teplého.

Thermopolium ve vykopávkách Herkulanea, Aldo Ardetti at Italian Wikipedia [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].Jak vidíme na obrázku z vykopávek v Herkulaneu, thermopolia tvořil zděný pult na volné ploše, např. křižovatce ulic. Do kruhových otvorů v pracovní ploše se vkládaly keramického nádoby připomínající naše džbány s jídlem nebo pitím. Herkulaneum zasypal spolu s městy Stabie, Oplontis a Boscoreale sopečný popel při téže explozi Vesuvu jako Pompeje.

 
Odeslat komentář k článku "Antický fast food "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Antický fast food " e-mailem

Diskuse/Aktualizace