Anténa pro světlo

20.9.2004
Anténa pro světlo tvořená uhlíkovými nanotrubičkami. Úsečka v pravém dolním rohu je dlouhá 1 mikrometr (foto Yang Wang)

Každý ví, že elektromagnetické vlnění, tedy proud fotonů, můžeme zachytit pomocí antény, protože dopadající záření v ní rozpohybuje elektrony. Anténa však zachytí jen záření, jehož vlnová délka je stejná jako její délka anebo její nepříliš vzdálený celočíselný násobek. Vzhledem k tomu, že vlnová délka světla se pohybuje ve stovkách nanometrů, nebylo doposud zařízení tak drobné, aby bylo možné anténu pro světlo vůbec sestrojit. Veškerá detekce světla doposud spočívá v jeho interakci s jednotlivými atomy nebo molekulami, nikoliv s jejich většími soubory jako celkem (nepočítáme-li primitivní metody založené na teplených účincích dopadajícího světla). Yang Wang z Boston College však u rovnoběžně uspořádaných uhlíkových nanotrubiček zjistil, že na dopadající světlo reagují jako anténa.

Pan Zdeněk Ersepke 7.1.2008: Virgule, kterou nazývám fotonová anténa proto že každá i ta klasická vrbová virgule funguje jako anténa a to na vlnové délce odovídající viditelnému záření tedy na barvách od modré po červenou.Jakokoli rámová anténa (třeba i televizní) pokud je otočně upevněna a nepůsobí na ni vítr se sama natočí tak, aby měla maximální příjem na frekvenci na kterou je naladěna.V praxi se ovšem otočné antény dají používat jen v pokoji, ale dosud se u televizorů sem tam používají.Klasická i ta moje virgule se tedy natočí tak aby její rovina směřovala ke zdroji. Jaký je rozdíl mezi vrbou a tou mojí anténou? Asi takový, jako byste si televizní anténu udělal ze dřeva (tedy myslím čerstvého s mízou) nebo jak je zvykem ze železa, které má aspoň stonásobnou vodivost. Drát zhotovený z chemicky čistého PVC (ten můj má průměr 2 mm) je vskutku supravodivý ,nemá žádné ztráty energie. Přitom je trvale pružný levný a lehký , Moje virgule má délku 1 m a váží 5 gramů! Jak klasická tak i ta moje virgule reagují naprosto na týž signál, jinak to nejde. Jenže doposud proutkaři nevěděli nač vlastně ta jejich virgule reaguje. Nyní je to jisté reaguje na viditelné světlo. Světlo, které my vidět nemůžeme jen proto že je ho žalostně málo , virgule to je jako náš dalekohled ! Kde se to světlo v hlubinách bere by vám možná mohli říci i někteří horníci pracující v uranových dolech . Radioaktivita mnohem slabší než v uranových dolech je v podzemí všude- bohužel. Všude je totiž radioaktivní prvek radon! Tenhleten nebezpečný prvek svým zářením budí nádhernou barevnou luminiscenci (světélkování) krystalických hornin. Každý geolog to zná , protože podle toho v jakých barvách ty horniny září, tak je spolehlivě rozezná. Geolog si je v laboratoři sice neozařuje radonem, ale bezpečněji budˇrentgenovým záření nebo stačí i neviditelné ultrafialové od speciální třeba kryptonové výbojky. U nás existují v některých městech solné komnaty kde jsou stěny nebo i strop z kamenné soli ozařované UV-světlem. Toto prostředím má dvojí léčebný účinek jak chemický tak zářivý. V Americe jsou bohatší a mají v takových léčebných ozařovnách různé krystalické horniny (jako ti geologové) působí na ně neviditelným ultrafialovým zářením a každý nerost září všemi možnými odstíny, každý jinak a přitom je toto záření koherentní tedy stonásobně účinné jako inkoherentní. KOherentní záření značí záření salvami , na rozdíl do běžného záření s náhodným rozdělením směru a momentu paprsků. Salva má jako ve vojně zase mnohem větší účinnost nežli náhodná střelba. Existují i jiné supravodivé syntetické sloučeniny a hojně se v moderní elektronice používají, ale zatím jedině PVC dovedou vyrobit jako drát!

Doc.MUDr.Josef Dvořák, CSc. 24.1.2008: Fotonová virgule se zakládá na nepochopení celého fenoménu, na kterém se zakládají reakce člověka na vnější prostředí, jež se projevuje pohyby virgule. Jde o ideomotorický reflex (motorická aktivita při představě pohybu - t.j. pohyb virgule není její vlastní pohyb, nýbrž je to pouze důsledek změny svalového napětí v rukách) v důsledku reakce na složité elektromagnetické pole, ve kterém se všude na zeměkouli nacházíme. Virgule sama tedy na nic nereaguje. Člověk na elektromagnetické pole reaguje různě, nejvýraznější je tzv. smysl pro počasí, patří sem i poruchy usínání při určité poloze postele, patří sem i změny svalového napětí při pohybu v uvedeném emg.poli. To, na co by autorova fotonová anténa "reagovala", by pravděpodobně byl nejbližší vodič elektřiny ve stěnách jeho pokoje. Bylo by dobře si uvědomit, že efekt příjmu radiového či TV signálu není dán jen intenzitou uvedeného pole, nýbrž i vlastností naladění na určitou frekvenci, což již není dáno pouze anténou. Se samotnou virgulí by TV signál přijímat nešlo, pokud by ovšem nebyla v bezprostřední blízkosti vysilače. Při uvedení ve dvacátých letech minulého století tehdy největší antény radiového vysilače Königswusterhausen se zjistilo, že jeho výkon neodpovídá plánovanému - až přišli na to, že v zahrádkářské kolonii u věží vysilače zahrádkáři na primitivní antény napojili žárovky a svítili si tak. Proutkaři dobře vědí, na co reagují a je to složitější, než si autor představuje.

Pan Zdeněk Ersepke 7.5.2008: Vážený pane nevěřící! O fotonové virguli bude referováno na sympoziu pořádaném firmu theta v tomto týdnu, od dneška do pátku včetně Přednáší vynikající odborníci většinou vf profesoři pracující v oboru spektrální analýzy. Školení vysokoškoláků probíhá v Žermanicíc, penzion Mostař. Vysokoškoláci jsou Češi plus Slováci , profesoři jsou z ČR, SR a PL. Fotonová anténa tam bude demonstrována a školena již druhý rok.Je přihlášena k patentrování a může fungovat i v napojení na počítač nebo spektrometr- v tom případě můž provést rozbor podloží.

akademon.cz 7.5.2008: Možná než geografické údaje o místě školení a původu účastníků a přednášejících by bylo vědět, kdo konkrétně a o čem bude přednášet… Přihlásit k patentování můžete cokoliv. Nebyla by třeba publikace v mezinárodně uznávaném odborném časopise?

Pan Zdeněk Ersepke 8.5.2008: Moji anténu která je supravodivá pro viditelné světlo si už ověřil pan Bohačík , šéfredaktor Vesmíru. Posla jsem mu obsáhlý výklad a chtěl jej uveřejnit ,ale sedí tam i J grygar, který asi na bratislavském gymnáziu nic z elektroniky nepochopil a proto založil klub Syzifos a příhodnš se tak stylizoval , Syzifos byl totiž podle mne nikoli hrdina, ale bájný idiot, který dělal stále stejně blbě to co se dá udělat lépe. Jsem, vědecký pracovník vystudoval jsem jak VŠCHT tak i VŠET. Přednášel jsem m.j. i na univerzitě Cambridge. Virguli budu mimo jiných oborů spektrální analýzy znovu přednášet za měsíc v penzionu Mostař (Zermanice). Zde se koná týdenní kurz pro vysokoškoláky v různých oborech analytické spektrometrie .kde přednáší profesoři z ČR, SR i Polska . Přednášky pořádá firma 2 Theta, ale jen pro přihlášené. takže by vás to přišlo dost draho ! Doufám, ale že ČT se taky konečně rozhoupá a pozve si mne , zatím jsou dost natvrdlí. Stručně řečeno virgule "vidí" luminiscenční záření hornin vybuzených radonem a proto proutkařství patří do oboru luminiscenční spektrometrie !

Odeslat komentář k článku "Anténa pro světlo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Anténa pro světlo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace