Analýza rukopisu

29.4.2016
Inkoustem popsané keramické destičky z izraelské pouštní pevnosti Arad, které vznikly kolem roku 600 př.Kr. (foto Michael Cordonsky, Telavivská univerzity, Izraelský úřad pro starožitnosti).

Z analýzy rukopisu lze usuzovat na míru gramotnosti ve starých společnostech. Expertní tým z Telavivské univerzity pod vedení Daniela Finkelsteina prozkoumal písmo na 16 úlomcích keramických destiček, které pocházejí ze zřícenin pouštní pevnosti Arad západně od Mrtvého moře. Některé z nich vidíme na obrázku (foto Michael Cordonsky, Telavivská univerzity, Izraelský úřad pro starožitnosti). Vznikly někdy kolem roku 600 př.Kr. a jejich autoři je psali inkoustem na hladkou vypálenou keramickou plochu. Jde o korespondenci místního vojenského personálu. Odlišnosti v rukopisech ukazují, že na jejich vzniku má podíl celkem šest různých autorů. Působilo-li v tak malé lokalitě v takovém prostředí šest písma znalých lidí zhruba ve stejné době, znamená to vysokou míru gramotnosti v celé tehdejší populaci.

Vlastislav Výprachtický 1.5.2016: Zajímavé je použití inkoustu / Žádné rytí do keramiky/ jehož složení muselo odolávat po velmi dlouhou dobu. Složení by se mělo prozkoumat, indigo samotné to být nemohlo, muselo se přidávat jěště cosi s větší stálostí ve vodě, UV záření a mikrobiálnímu působení.

Leopold Kyslinger 2.5.2016: Proč indigo? Tím by se nedalo ani psát. Nezoxidované je mléčné barvy. Starší egyptské papyry jsou psány inkousty se základem grafitu (ze spálené rostliny), pojiva (guma z akácie) a voda. Pro červenou barvu se používal jemně rozemletý krevel a opět pojivo + voda.

 
Odeslat komentář k článku "Analýza rukopisu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Analýza rukopisu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace