Alzheimerova choroba u kvasinek

6.1.2009
Mikrosnímek kvasinek pro rychlé testování léčiv proti Alzheimerově chorobě (foto CSIRO)

Na vzniku Alzheimerovy choroby, neléčitelného neurodegenerativního onemocnění, se podílí agregáty malých proteinů zvaných Aß, které kvůli své toxicitě způsobí ubývání mozkových nervových buněk. Látky, které brzdí či zastavují jejich vznik samozřejmě mají velký léčebný význam. Takovým způsobem fungují např. sloučeniny zvané foláty (soli kyseliny listové), jež nacházíme v listové zelenině. Týmu Dr.Iana Macreadieho z australského CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) se podařilo získat kmen kvasinek, který může mít velký význam při dalším studiu Alzheimerovy choroby a vyhledávání vhodných léků. Obsahuje totiž bílkoviny Aß navázané na fluoreskující proteiny z medúz. Pouhým pohledem můžeme testovat působení různých sloučenin na tyto nežádoucí proteiny. Foto CSIRO.

Diagnostikou se zabýval tým vědců z Rockefeller University a Columbia University pod vedením prof.Jeffreyho Ravetche. Zjistili, že ještě před projevy Alzheimerovy choroby vzroste v krvi hladina proteinu Aß42, čehož můžeme využít k vytipování bezprostředně ohrožených osob.

 
Odeslat komentář k článku "Alzheimerova choroba u kvasinek "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Alzheimerova choroba u kvasinek " e-mailem

Diskuse/Aktualizace